Europese wetgeving tegen prikaccidenten

Array

injectieOp 13 mei 2013 is nieuwe Europese wetgeving van kracht geworden die werkgevers verplicht om hun medewerkers te beschermen tegen prikaccidenten. Het gebruik van naaldenbekers is niet voldoende. Zo moeten veilige naaldsystemen aanwezig zijn (naalden en andere scherpe instrumenten met een ingebouwde beveiliging), en is ‘recappen’ – het terugplaatsen van de dop op injectienaalden – verboden. De nieuwe wetgeving geldt ook voor zelfstandigen zoals specialisten, huisartsen en tandartsen.

In Nederland vinden er naar schatting van het RIVM jaarlijks ongeveer 25.000 prikaccidenten plaats, waarvan 85% in de zorgsector. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van hun werknemers, maar veilige naaldsystemen zijn nog op veel plaatsen niet ingevoerd. Een prikaccident leidt niet alleen tot behandelkosten, maar het kan werkgevers ook reputatieschade, juridische schade of financiële schade opleveren. De betrokken medewerker kan te maken krijgen met stress, angst, arbeidsuitval of -verzuim, zelfs als na een half jaar blijkt dat er geen besmetting heeft plaatsgevonden.

De nieuwe wetgeving – artikel 4.97 van het Arbeidsomstandighedenbesluit – is het gevolg van een intensieve lobby van werknemers en werkgevers in de zorg. De wetgeving wordt in Nederland gehandhaafd door de Inspectie SZW, die in 2014 extra aandacht geeft aan de zorgsector. Een toelichting – inclusief infographics – staat op Het Arboportaal.

Bron: NTvG/Caroline van Wijk

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen