‘Samen duidelijk over agressie’

Array

Agressie tegen medewerkers van (jeugd)zorgorganisaties komt nog te vaak voor. Iedereen is het eens dat dit ontoelaatbaar is, of het nu verbale intimidatie of daadwerkelijk fysiek geweld is. Maar hoe zorg je er nu voor dat beleidsplannen en protocollen echt duidelijke resultaten opleveren op de werkvloer? Hoe creëer je samen duidelijkheid over waar je met elkaar de grens trekt? Hoe kun je aangifte doen als een incident echt uit de hand is gelopen? En wat kun je leren van de succesvolle aanpak van andere organisaties?

Op maandagmiddag 23 september 2013 krijg je tijdens het landelijke symposium ‘Samen duidelijk over agressie’ inspiratie en praktische informatie over het terugdringen van en omgaan met agressie tegen zorgverleners.
agressieHet symposium is georganiseerd voor medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg (GGZ), de gehandicaptenzorg (GHZ), de jeugdzorg (JZ), de verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg (VVT) en de ziekenhuizen, zowel algemeen, categoraal als academisch en revalidatiecentra (ZKH). Het programma is vooral interessant voor werknemers in de (jeugd)zorg en hun leidinggevenden die in de praktijk te maken hebben met agressie.Programma
Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal een duidelijke stelling innemen over agressie in de zorg en jeugdzorg en vertelt over de laatste stand van zaken omtrent het actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’. Samen met bestuurders van sociale partners uit de zorg en jeugdzorg zal zij daarna de communicatiecampagne aftrappen.
Vervolgens krijgen we onder leiding van dagvoorzitter Tom van ’t Hek een inspirerend kijkje in de keuken bij zorgorganisaties die vertellen hoe zij het aantal incidenten concreet hebben verminderd.
Aansluitend onderzoeken we samen met een medisch ethicus hoe duidelijk we durven zijn door ons uit te spreken over dilemma’s en stellingen rondom agressie in de zorg.
Na de pauze vertellen vertegenwoordigers van de politie en het Openbaar Ministerie over het (anoniem) doen van aangifte en het verhalen van schade.
Ten slotte gaan we in gesprek met Minie de Vries, casemanager bij CCE en teamleider bij Altrecht. Zij licht toe hoe ze bij Altrecht agressief gedrag van ‘complexe’ cliënten hanteerbaar hebben gekregen.

Na afloop krijg je ondersteuningsmaterialen mee om de gloednieuwe communicatiecampagne van actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’ een plek te geven in je eigen organisatie.

Inschrijven
Het symposium ‘Samen duidelijk over agressie’ is op maandag 23 september 2013 van circa 13:30-16:30 uur in theater Spant! in Bussum. Toegang voor het symposium is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht. En omdat we het toejuichen als jullie samen komen, kun je je alleen met twee personen tegelijk opgeven. Dus nodig je collega, teamleider of OR-lid uit en schrijf je samen in! Meer informatie en het inschrijfformulier vind je op www.duidelijkoveragressie.nl.

Actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’
Dit symposium wordt georganiseerd door Abvakabo FNV, Actiz, BTN, CNV Publieke Zaak, FBZ, GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, NFU, NU’91, NVZ en VGN. Het is een onderdeel van het actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’ van sociale partners uit de zorg en jeugdzorg met ondersteuning van het ministerie van VWS.

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen