Alpe d’ Huzes medeoprichter in opspraak

Array

Oprichter van  vrijwilligersorganisatie Alpe d’HuZes heeft 160.000 euro aan ‘managmentfees’ in rekening gebracht voor zijn betrokkenheid bij het vrijwilligersvent met een sterk anti-strijkstokbeleid. Een ontdekking die extra pijnlijk is omdat het juist Van Veenendaal was die vond dat de organisatie op vrijwilligers diende te draaien. De organisatie laat op haar site ook weten: “Betalen is geen optie!” Inmiddels is duidelijk geworden dat het bericht over de declaratie Coen van Veenendaal klopt. Van Veenendaal heeft inmiddels laten weten dat het een betaling volgens afspraak  betreft en dat het project zoveel tijd en geld kost dat het niet meer naast normale baan te doen was. Om 16:38 uur een reactie op #radio2 #ad6

Strikte antistrijkstokbeleid van de Stichting Alpe d’HuZes gebroken
De meeste kritiek op acties voor goede doelen is dat er geld aan de strijkstok blijft hangen en dat maakt dat sponsoren huiverig zijn om geld te geven. Sponsoren willen dat het geld ook daadwerkelijk ten goede komt aan de mensen waar het voor bedoeld is. Alpe d’HuZes heeft dit anti-strijkstokbeleid altijd als tool gebruikt om zich te onderscheiden en is mede door dat beleid in korte tijd zeer populair geworden. Alpe-deHuZesDoor de declaraties van medeoprichter van Veenendaal lijkt Alpe d’HuZes haar belangrijkste uitgangspunt van absolute zuiverheid en integriteit te hebben laten varen en hebben nu een grote verantwoordelijkheid ten aanzien van onze sponsoren en de kankerpatiënten om snel met een verklaring te komen.

Alpe d’HuZes maakt volgens haar jaarcijfers niet alleen kosten als deze strikt noodzakelijk zijn. Het is niet duidelijk of het management fee alleen vanuit de inschrijfkosten is betaald en of er ook is betaald van het geld van sponsoren.Uit het jaarverslag is naar voren gekomen dat het management fee niet  in natura ter is beschikking gesteld of door derden bekostigd. Ironisch genoeg is er nu niet uit eigen zak betaald maar in eigen zak betaald.

Sponsoren zijn, zoals blijkt uit het jaarverslag, misleid omdat er geen 100% garantie blijk te gelden dat hun geld ook daadwerkelijk terecht komt in het Alpe d’HuZes/KWF fonds. Dit is voor een evenement van deze omvang zeer schadelijk.

Onze aanpak heeft tot op heden voor heel veel respect en positieve verbazing gezorgd. Weinigen in de goededoelenwereld kunnen geloven dat dit allemaal mogelijk is zonder kosten te maken. Hoe groter we worden hoe ongelooflijker het is.

Hoe commercieel de declaraties ook zijn, Alpe d’ Huzes is dus niet ‘Roomser dan de Paus’. Het NRC heeft niet iets harder onderzoek gedaan dan de organisatie zelf naar de hardheid van de uitgangspunten heeft gekeken. Uit de boeken blijken die uitgangspunten boterzacht.

Naar de deelnemers is dit handelen niet fair. De schending van het anti-strijkstokbeleid kan op weinig respect rekenen. Er waren altijd veel sceptici in de goededoelenwereld kunnen die niet konden geloven dat dit allemaal mogelijk is zonder kosten werd georganiseerd. Helaas hebben die sceptici nu gelijk gekregen.

Van Veenendaal bedacht het event in 2005 met een vriend en lijkt in zijn eentje te zijn afgestapt de succesformule van de organisatie. Van Veenendaal heeft inmiddels laten weten dat het een betaling volgens afspraak  betreft en dat het project zoveel tijd en geld kost dat het niet meer naast normale baan te doen was.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen