Niet de crisis of Alpe ‘dHuZes maar eigen attitude KWF gaat zorgen voor minder opbrengst

Array

Toen ik bericht hoorde, dat KWF Kanker Bestrijding haar collectanten speciale instructies gaat geven na de commotie rondom sponsorevenement Alpe d’HuZes, kreeg ik een beetje nare smaak in de mond. Waar komt dat nu eens vandaan. Hebben we niet gewoon te maken met “het sop dat de ketel verwijt?” Nergens heb ik KWFgerelateerde kritiek gezien op deze en toch komt KWF nu al met een conclusie dat collectanten minder geld zullen ophalen? Nou zou dat laatste wel kunnen kloppen maar dat heeft dan alles te maken met de crisis.  Al had het KWF Kankerfonds had afgelopen jaar een forse stijging van de inkomsten, met 9,7 procent naar 137 miljoen euro, deze stijging was vooral te danken aan de sponsoractie Alpe d’Huzes.

Toch begrijp ik nog steeds niet waarom en juist nu KWF vreest nu voor kritiek aan de voordeur. KWF stelt, ongefundeerd en op voorhand, ‘flink beschadigd te zijn’, door de affaire met de stichting Alpe d’HuZes.transparant waterKWF is zelf minder transparant als ze ons wil doen geloven. Zo is het vreemde dat er nergens ene Van Veenendaal als projectleider onderzoek in de projectendatabase van subsidieonderzoek van KWF en Alpe d’Huzes voor komt, die zou de zogenaamde management fee moeten verklaren. En ook  bij andere onderzoeken komen we de naam van Coen niet tegen. (Hieronder een overzicht van de zogenaamde  Alpe d’HuZes projecten bij KWF.)

NKI 2011?5270A nationwide survivorship care program for adult (non-)Hodgkin lymphoma survivors
Projectleider(s):Dr. J.M.M. Raemaekers
Prof. Dr. Ir. F.E. van Leeuwen
Heer Drs. B.M.P. Aleman
UU 2011?5136Targeting hematologic malignancies after allo-SCT by vaccination with donor dendritic cells loaded with Graft-vs-Tumor-associated minor H antigens
Projectleider(s):Prof. Dr. H.M. Lokhorst
Dr. M.J. Kersten
Dr. T. Mutis

Er is dus een stuk minder transparantie bij KWF dan bij Alpe d’HuZes.

Vrijwilligers zouden daarom de jaarlijkse collecteweek in moeten gaan met transparantie informatie waarom het voor bijvoorbeeld regionale ziekenhuizen niet mogelijk schijnt te zijn om geld te krijgen voor kankeronderzoek.. Het meeste geld gaat sowieso het NKI-AVL en verruit al het onderzoek vindt plaats in slechts een aantal academische centra. Ik begrijp namelijk vaak niet waarom sommig onderzoek wel geld krijgt en ander weer niet. Misschien kunnen de collectanten mij dan gelijk uitleggen waarom veelbelovende onderzoeken zoals naar killer cells nauwelijks tot geen funding krijgen van KWF.
Het killer cell onderzoek lijkt veelbelovend en zou een doorbraak kunnen betekenen in de behandeling van kanker. Ons immuunsysteem bestaat uit verschillende soorten cellen, waaronder de zogenaamde aangeboren killercellen. Een belangrijke functie van deze killercellen is het aanpakken van kankercellen. Een killercel die een kankercel herkent, wordt actief en laat toxische stoffen los die er voor zorgen dat de kankercel dood gaat. In het onderzoek ´killercellen tegen kanker´ wordt gebruikt gemaakt van deze natuurlijke functie van killercellen, om een nieuwe behandelmethode voor kanker te ontwikkelen. Je zou verwachten dat KWF dit soort pareltjes wel zal koesteren. Maar niets is minder waar.

VOOR DIT ONDERZOEK IS SLECHTS € 300.000 NODIG (een jaartje Coen en Rudolf tezamen). HET GELD WORDT INGEZET OM EEN AANTAL BASALE STUDIES NAAR DE INVLOED VAN DE TUMOROMGEVING TE DOEN, EEN AANTAL MUIZENSTUDIES TE DOEN EN OM EEN DEEL VAN DE NATURAL KILLERCEL TE KWEKEN.

Nu wordt dit onderzoek gefinancierd door particulieren en kleine donateurs….. Kom op KWF, lijkt me een mooi project om hier geld voor vrij te maken. Of geef mij als collectant de keus naar welk onderzoek mijn geld ten goede moet komen. Op die manier heeft het publiek een belangrijke stem bij de beslissing welk Goed Doel de KWF gift gaat ontvangen. Dat draagt bij aan de transparantie en gaan we volgend jaar. De reactie van KWF is een typisch geval van “t sop verwijt de ketel” communicatie. Dan gaan we op een later tijdstip discussie aan over salariering……nu is te gemakkelijk scoren!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen