CWZ, Rijnstate en UMC St Radboud verbeteren zorg bij eierstokkanker

Array

eierstokkankerBijzondere samenwerking
Vanaf 1 september starten het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), Rijnstate en het UMC St Radboud een bijzondere samenwerking om de zorg voor vrouwen met eierstokkanker te verbeteren. Gynaecologisch oncologen van het UMC St Radboud gaan op detacheringbasis aan de slag in de twee andere ziekenhuizen. De gynaecologisch oncoloog opereert niet alleen mee – zoals bij het CWZ en Rijnstate al jaren gebruikelijk is – maar houdt ook spreekuur op locatie en is zowel voor als na de ingreep bij de zorg betrokken. De ziekenhuizen denken het zorgtraject zo sneller te maken en de resultaten van operaties verder te verbeteren. Voor de patiënt betekent dit dat de zorg wordt gecentraliseerd en er nog meer kennis en ervaring komt in deze ziekenhuizen.

Jaarlijks worden er in Nederland circa 1200 nieuwe gevallen van eierstokkanker geconstateerd. Elk jaar overlijden er ongeveer 1000 vrouwen aan deze ziekte. De ziekte geeft nagenoeg geen klachten, om die reden wordt eierstokkanker ook wel de ‘Silent Lady Killer’ genoemd. Het grootste deel van de patiënten (75 procent) meldt zich pas wanneer de ziekte al in een vergevorderd stadium is. Sinds 2012 stelt de Nederlandse Vereniging Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) dat er altijd een gynaecologische oncoloog aanwezig moet zijn bij een operatieve ingreep voor ovariumcarcinoom (eierstokkanker). Het gaat namelijk om grote, complexe operaties die relatief gezien niet zo vaak voorkomen. Door dit soort operaties te concentreren in een beperkt aantal ziekenhuizen, worden de gynaecologen en meeopererend chirurgen nog vaardiger in de behandeling.

Sneller en beter
Elke regio kiest een eigen structuur om te voldoen aan de landelijke normen. Het CWZ, Ziekenhuis Rijnstate en het UMC St Radboud hebben gekozen voor de unieke structuur van detachering. Gynaecologisch oncologen van het Radboud worden drie dagdelen (één dagdeel poli, twee dagdelen OK) in zowel het CWZ als Rijnstate gestationeerd. Ook is er wekelijks een gezamenlijke oncologiebespreking met behulp van videoconferencing. Aan deze multidisciplinaire bijeenkomst nemen ook verpleegkundig specialisten, radiologen, pathologen en medisch oncologen deel.

Door het regionale zorgtraject aan te passen, willen de ziekenhuizen het stadium van de ziekte sneller vaststellen en vrouwen direct het best mogelijke behandelplan kunnen geven. Ook willen de drie ziekenhuizen de operatieresultaten verder verbeteren. Een belangrijk doel is dat bij meer dan 80 procent van de operaties ‘optimale debulking’ wordt bereikt: dit houdt in dat al na de eerste operatie de (vaak onvermijdelijke ) tumorrestanten kleiner dan 1 cm in doorsnede zijn. Deze uitkomst leidt direct tot een langere levensverwachting. Vanuit het UMC St Radboud wordt ook een regionale patiëntenregistratie opgezet, zodat behandelingen beter geëvalueerd kunnen worden.

Samenwerken vanuit netwerk
Tussen de drie ziekenhuizen bestaat al een intensieve kennisuitwisseling en samenwerking en de kwaliteit van gynaecologisch oncologische zorg is al hoog. De centralisatie van zorg voor eierstokkanker op drie locaties is daarom een logisch vervolg. Vanaf 1 september gaan alle andere ziekenhuizen in de regio hun patiënten met verdenking op eierstokkanker naar deze drie ziekenhuizen verwijzen. Na één jaar wordt de nieuwe werkwijze geëvalueerd.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen