Verantwoording KWF-subsidie programma Understanding Life

Array

Alpe_D_HuzesIn mei 2011 heeft KWF Kankerbestrijding een subsidie van 3 miljoen euro toegekend aan het programma Understanding Life van de stichting Inspire2Live. KWF Kankerbestrijding is met de stichting in gesprek over de cijfers en de voortgang van dit programma. Zodra KWF een volledige tussenrapportage van stichting Inspire2Live heeft gekregen en deze heeft kunnen beoordelen, nemen wij een besluit over de voortgang van het programma Understanding Life.<

Waarvoor is de subsidie verstrekt?
Doel van het programma Understanding Life is wereldwijd topwetenschappers bij elkaar te brengen om de ziekte kanker sneller onder controle te krijgen (onder andere door: het sneller benutten van kennis uit laboratoria en klinisch onderzoek, het delen van onderzoeksdata en inhoudelijke samenwerking).

Hoe is de subsidie voor Understanding Life tot standgekomen?
De stichting Inspire2Live, een initiatief van de twee Alpe d’HuZes-sers van het eerste uur Peter Kapitein en Coen van Veenendaal, heeft subsidie aangevraagd bij het Alpe d’HuZes/KWF-fonds. In dit fonds wordt het door fietsers en sponsoren van Alpe d’HuZes bij elkaar gebrachte geld ondergebracht. KWF Kankerbestrijding en Alpe d’HuZes zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de besteding van gelden uit dit fonds. De Wetenschappelijke Raad van KWF Kankerbestrijding heeft positief geadviseerd over de subsidie-aanvraag van Inspire2Live.<

Waaruit bestaat de subsidie?

De subsidie beslaat 3 onderdelen:
– Wetenschappelijke programma’s en klinische studies: € 2.164.000,-
– Conferenties: € 150.000.-
– Management-/organisatiekosten: € 686.000,-
_____________________
Totaal:  € 3.000.000,-
Welk bedrag is al overgemaakt aan Inspire2Live
Zoals gebruikelijk is na toekenning van de subsidie een eerste deel van het toegezegde geld overgemaakt. In dit geval 1,6 miljoen euro. Het resterende deel (1,4 miljoen euro) wordt overgemaakt na goedkeuring van de tussenrapportage.

Is er een tussenrapportage ontvangen?

In juli van dit jaar heeft KWF een tussenrapportage ontvangen. Hierover heeft KWF aanvullende informatie gevraagd. Omdat onze vragen nog niet (allemaal) zijn beantwoord, heeft KWF nog geen eindoordeel over de tussenrapportage.

Wat is er besteed van de subsidie?

Vanwege de discussie in de media hebben we afgelopen dagen de bestedingen geïnventariseerd vanuit het programma Understanding Life, zoals die tot op heden zijn gedaan. De cijfers zijn afkomstig van Inspire2Live (t/m 2012; over 2013 hebben we nog geen gegevens). KWF Kankerbestrijding is nog niet in de gelegenheid geweest om deze te controleren.
Wat zeggen deze cijfers?

Nogmaals: KWF is nog niet in staat geweest de bestedingscijfers van Inspire2Live te beoordelen. Een eerste blik leert dat er vertraging is opgetreden in het besteden van de gelden. Er zijn weliswaar verplichtingen aangegaan voor trials (klinische studies), maar de uitbetaling en de uitvoering daarvan laat op zich wachten.

Nieuwsuur stelt dat er door Inspire2Live een poging is gedaan de opbrengst van Alpe d’HuZes niet naar KWF over te maken maar naar Inspire2Live. Wist KWF hiervan?

Wij hebben dit ook gehoord. En daar hebben we naar gehandeld. De opbrengst van Alpe d’HuZes 2012 is volledig overgemaakt naar KWF Kankerbestrijding. Dat zou ook niet anders kunnen, want al die mensen die de berg hebben opgefietst deden dat in de wetenschap dat de opbrengst naar KWF gaat. Daarnaast heeft KWF er op aangedrongen dat er nieuwe statuten gemaakt worden voor Alpe d’HuZes. Deze statuten zijn nu getekend en dat betekent dat Inspire2Live en Alpe d’HuZes volledig onafhankelijk van elkaar zijn.
Bron: KWF

 

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen