Toch compensatie eigen risico voor reumapatient
ArrayReumapatienten die het anti-reumamiddel methotrexaat (MTX) in injectievorm krijgen en reumapatienten die het medicijn hydroxychloroquine (plaquenil) gebruiken, hebben in het verleden ten onrechte geen compensatie van het eigen risico in de zorgverzekering gekregen. Dit heeft de minister van Volksgezondheid bepaald. Patienten die de compensatie nog niet hebben ontvangen, wordt geadviseerd hierover contact op te nemen met het CAK.
Toch compensatie eigen risico voor reumapatienten
Plaquenil en methotrexaat zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van een aantal reumatische aandoeningen, zoals reumatoide artritis (RA), het syndroom van Sjoegren (SS), lupus erythematosus (LE) en systemische lupus erythematosus (SLE). Plaquenil wordt ook gebruikt bij het voorkomen en bestrijden van malaria.
Twee succesvolle proefprocessen
Of een reumapatient die deze medicijnen gebruikt, de Compensatie Eigen Risico (CER) ontvangt, wordt onder andere bepaald op basis van de standaarddagdosering. In 2009 startte Lupus Nederland een proefproces, omdat de vereniging vermoedde dat het CAK bij het bepalen van de CER bij plaquenil
uitging van de standaard dagdosering die hoort bij de behandeling van malaria. Hierdoor ontvingen veel patienten met (systemische) lupus erythematodes onterecht geen compensatie.
Tegelijkertijd spande de Reumapatientenbond, nu het Reumafonds, een proefproces aan omdat mensen die injecties met methotrexaat kregen geen CER ontvingen, terwijl mensen die MTX in pilvorm gebruikten die wel kregen. In beide procedures heeft de rechtbank geoordeeld dat het CAK hierin niet
juist heeft gehandeld. Naar aanleiding van deze uitspraken heeft de Minister van Volksgezondheid eind vorig jaar het CAK opgedragen de compensatie met terugwerkende kracht uit te keren.
Alsnog compensatie ontvangen
Mensen met reuma die voorheen geen compensatie hebben ontvangen, maar daar wel recht op hadden omdat ze MTX in injectievorm of plaquenil gebruikten, hebben in juni en juli van het CAK een beschikking ontvangen waarin de CER alsnog wordt toegekend.
Geen beschikking, wel recht?
Heeft u geen beschikking over de CER ontvangen, maar denkt u toch recht te hebben op de compensatie, dan kunt u contact opnemen met het CAK. De verandering van de toekenningscriteria voor de CER kan er ook toe leiden dat u alsnog een tegemoetkoming gaat ontvangen in het kader van de Wet
tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg).
Reumafonds en Lupus Nederland blij
Vice-voorzitter Martijn Steenwijk van Lupus Nederland en manager Patientenbelangen Sija de Jong van het Reumafonds zijn blij dat de onterechte afwijzing van het recht op compensatie van het eigen risico is teruggedraaid. ‘Aan de andere kant laten deze twee zaken zien hoe krom de regelgeving
soms in elkaar zit’, aldus beiden.
Meer informatie
Het Reumafonds heeft informatie over de regeling Compensatie Eigen Risico en over de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. Het CAK voert beide regelingen uit.
Voor vragen over het alsnog krijgen van de compensatie van uw eigen risico kunt u contact opnemen met het CAK. Het CAK is bereiken via het gratis nummer 0800 2108. U kunt op werkdagen bellen tussen 08.00 en 18.00 uur. Meer informatie via www.hetcak.nl/.
Bron: Nieuwsbank.nl/Reumafonds