Nijmeegse anesthesiologen laten collega’s wereldwijd meekijken

Array

UMCRadboud-verkleind-aangepast-200x89Gebruik EZ-blocker in live webinar
Op donderdag 5 september demonstreren anesthesiologen van UMC St Radboud, via een live webinar, het gebruik van een nieuwe bronchusblokker tijdens een longoperatie. Wereldwijd kunnen collega-anesthesiologen zo meekijken tijdens plaatsing van de zogenaamde Rush® E EZ-blocker™ Endobronchial blocker. De bronchusblokker is een hulpmiddel bij operaties in de borstkas en zorgt voor gescheiden longbeademing. Patiënten houden minder keelpijn en schade aan de luchtwegen over dan bij het gebruik van de traditionele dubbel-lumen tube.

Bij de meeste longoperaties laten anesthesiologen de aangedane long leeglopen (klaplong), zodat de thoraxchirurgen goed bij de operatielocatie kunnen komen, bijvoorbeeld om een tumor goed te kunnen verwijderen.  De meeste anesthesiologen maken hiervoor gebruik van de traditionele dubbel-lumen tube, een vrij dikke tube die direct in een brochus wordt geplaatst. De afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde maakt sinds enkele jaren gebruik van de EZ-blocker bij longoperaties.

Minder luchtwegschade en wisselen van de longafsluiting

De EZ-blocker is een dunne katheter met aan het uiteinde twee ballonnetjes, één voor elke long.

De blocker wordt ingebracht via een veel dunnere tube dan de traditionele. Cardiothoracaal anesthesioloog Jo Mourisse: ‘We hebben de afgelopen jaren veel kennis opgebouwd en onderzoek gedaan naar het gebruik van de EZ-blocker. De blocker blijkt een zeer veilig en betrouwbaar alternatief voor de traditionele dubbel-lumen tube. Omdat de EZ-blocker door een veel dunnere tube wordt ingebracht, heeft de patiënt minder keelpijn en is er minder schade aan de luchtweg. Een groot voordeel is ook dat we de longen, indien nodig, heel snel en veilig één voor één kunnen laten leeglopen. Dit is bij bepaalde ingrepen een groot voordeel.’

Live vragen stellen
Tijdens de live- video sessie kunnen geautoriseerde zorgprofessionals wereldwijd meekijken tijdens alle anesthesiologische voorbereidingen en de plaatsing en het gebruik van de EZ-blocker bij de patiënt. Ook hebben zij de mogelijkheid om live vragen te stellen, die anesthesioloog Jo Mourisse vanuit de operatiekamer zal beantwoorden. De demonstratie is vooral bedoeld voor anesthesiologen, thoraxchirurgen en anesthesiemedewerkers.

Het webinar wordt uitgevoerd door Teleflex, eigenaar van de EZ-blocker, in samenwerking met de afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde van het UMC St Radboud.
Registratie voor het live webinar vindt plaats via www.EZ-Blocker.com

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen