Aandacht voor het gesprek in de spreekkamer

Array

Van 8 t/m 15 september 2013 is de landelijke Week van de Alfabetisering. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis besteedt in deze week extra aandacht aan het onderwerp ‘mondelinge communicatie in de spreekkamer’. Uit onderzoek is gebleken dat veel patiënten de uitleg van artsen en verpleegkundigen niet goed begrijpen. De zorgverleners in het ziekenhuis worden hier op allerlei manieren bewust van gemaakt. Het ziekenhuis heeft een speciale checklist ontwikkeld, die wordt opgenomen in een landelijke ‘quickscan gezondheidsvaardigheden’.

Ongeveer 25% van de patiënten heeft lage gezondheidsvaardigheden. Deze patiënten hebben moeite met het begrijpen van gezondheidsinformatie. Ze weten niet goed wat medische termen betekenen en durven niet altijd vragen te stellen.

gesprek-met-artsSamen met het CBO, kwaliteitsinstituut voor gezondheidszorg, heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis een checklist ontwikkeld voor zorgverleners. Deze checklist is een zelfevaluatie waarmee zorgverleners kunnen kijken in hoeverre zij tijdens hun spreekuur rekening houden met mogelijk beperkte gezondheidsvaardigheden van patiënten. In de Week van de Alfabetisering wordt de checklist in gebruik genomen.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis vindt het belangrijk om zowel in de mondelinge als in de schriftelijke communicatie rekening te houden met de gezondheidsvaardigheden van patiënten. Dit draagt bij aan de veiligheid in de zorg. Onderzoek laat zien dat mensen met lage gezondheidsvaardigheden medische instructies vaak niet goed opvolgen, een verkeerd beeld kunnen hebben van behandelingsresultaten en vaker in het ziekenhuis worden opgenomen. Dit alles leidt tot een slechtere gezondheid en hogere zorgkosten.

De checklist wordt onderdeel van een landelijke Quickscan Gezondheidsvaardigheden. Deze Quickscan bevat ook hulpmiddelen om de schriftelijke communicatie, de bewegwijzering en de digitale communicatie van een ziekenhuis onder de loep te nemen. De Quickscan wordt ontwikkeld door het Jeroen Bosch Ziekenhuis, samen met het CBO, het Lievensberg Ziekenhuis en ziekenhuis Zorgsaam, met financiële steun van zorgverzekeraar CZ. De Quickscan is in maart 2014 klaar.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot opleidingsziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een ziekenhuis waarin hoogwaardige, brede zorg wordt geboden. Daarbij staan vier kernwaarden centraal: veilig, gastvrij, open en vernieuwend.  Met ruim 240 medisch specialisten, verdeeld over 29 specialismen, is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen,  medisch specialisten, verpleegkundigen en andere zorgverleners in Nederland. Bijzondere aandachtsgebieden zijn minimaal invasieve (robot)chirurgie en Ketenzorg. ‘Werken uit het hart’ is het devies bij het streven het meest patiëntveilige en patiëntgerichte ziekenhuis van Nederland te zijn.

Recente artikelen