Wat zijn de gevolgen voor lichte AWBZ in 2015 door bezuinigingen gemeente?

Array

Er gaapt een gat van 6 miljard euro tussen de verwachte inkomsten en uitgaven van gemeenten in 2017. Anders dan de rijksoverheid moeten gemeenten echter een sluitende begroting maken. Dat betekent dat forse ingrepen onvermijdelijk zijn. Dit blijkt uit onderzoek dat COELO vandaag publiceert.

Het financiële gat bestaat uit drie delen. Het eerste onderdeel is het verschil tussen de verwachte inkomsten en uitgaven op basis van bestaand beleid: 2,7 miljard euro op jaarbasis. Het tweede deel bestaat uit de kortingen op de taken in het sociale domein die binnenkort naar gemeenten worden gedecentraliseerd: 2,9 miljard euro. Het derde onderdeel is het gemeentelijke aandeel in de 6 miljard euro aan extra bezuinigingen van het kabinet: 0,5 miljard euro.

geen-geld-meerDe lokale overheden worden geconfronteerd met een gat van ruim 6 miljard euro door bezuinigingen en de overheveling van rijkstaken, becijfert het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De gemeenten hebben volgens het COELO nauwelijks mogelijkheden het gat van 6 miljard euro te dichten, blijkt uit het onderzoek in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). In 2017 zal het niet meer lukken zonder ingrijpende bezuinigingen sluitende begrotingen te maken.

Verhoging van gemeentelijke belastingen is geen optie en biedt evenmin verlichting. Zelfs een theoretische verdubbeling van de lasten voor de burger kan het gat niet dichten, aldus het COELO.

MedicalFacts maakt zich nu al zorgen over de AWBZ-zorg die de gemeenten in 2015 aan burger moet gaan verlenen nu al aankijken tegen een gapend gat in de financiering die wellicht ten koste zal gaan van de lichtere vormen van AWBZ-zorg die vanaf 2015 naar gemeenten worden overgeheveld.

Gemeenten,  die nu al moeite hebben hun begroting sluitend te krijgen moeten in 2015 gaan zorgen voor de begeleiding en persoonlijke verzorging aan huis. Zoals hulp bij aan- en uitkleden en haren wassen. Huishoudelijke hulp wordt alleen nog door de gemeente betaald als u een laag inkomen heeft.

VNG heeft grote zorgen over de bezuinigingen en herindeling. De gemeenten zijn ontevreden over de snelheid waarmee overheidstaken, als de AWBZ en jeugdzorg, worden overgeheveld naar de gemeenten. Gemeenten zijn op zich niet tegen de nieuwe zorgtaken die zij van het Rijk overnemen, maar moeten daar wel de tijd en financiën voor hebben. Gemeenen zijn bang dat enkel bezuinigingsacties zijn.
Omdat de gemeentelijke begrotingen sluitend moeten zijn, is een miljardenbezuiniging onontkoombaar. Schrappen in de kosten voor thuiszorg, jeugdzorg en de sociale werkvoorziening wijzen burgers blijkens het rapport in meerderheid af.

De gemeenten krijgen volgens het onderzoeksinstituut te maken met tal van financiële tegenvallers. Het tekort voor de gemeenten telt op tot 6,1 miljard euro.  De sociale taken die naar de gemeenten overgeheveld zullen worden, zorgen voor een extra budget van 10 miljard euro waar zorg voor het pakket ter waarde van 12,9 miljard euro geleverd zou moeten worden.

Het schrappen in het gemeentelijk budget heeft grote economische gevolgen,voorspellen de onderzoekers. De materiële bestedingen door de gemeenten bedragen circa 20 miljard euro. De gemeenten nemen een kwart van alle overheidsbestedingen voor hun rekening. Welke gevolgen dit voor de zorg zal hebben is nog niet te voorspellen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen