Patiëntenorganisaties: betaalbaarheid van zorg onder nog zwaardere druk

Array

prinsjesdag-app-w208De zorgen van patiënten- en cliëntenorganisaties om de gevolgen van de stapeling van bezuinigingsmaatregelen voor mensen die zorg nodig hebben, zijn na Prinsjesdag verder toegenomen. Naast alle bezuinigingsmaatregelen die al bekend waren, bouwt het kabinet nu ook de zorgtoeslag af. Minder mensen komen in aanmerking voor deze tegemoetkoming. Hierdoor komt de betaalbaarheid van zorg verder onder druk te staan. Dat zeggen patiëntenkoepels NPCF, CG-Raad, Platform VG en Landelijk Platform GGz.

Kwetsbare groepen
Juist kwetsbare groepen zoals mensen met een chronische ziekte, geestelijke of verstandelijke beperking en kwetsbare ouderen, hebben straks minder te besteden, terwijl hun uitgaven aan zorg stijgen. Vandaag werd duidelijk dat deze groepen er honderden euro’s meer op achteruit gaan dan de gemiddelde Nederlander. Gemeenten krijgen weliswaar geld om deze groepen te compenseren, maar mogen dit vrij besteden binnen het gehele sociale domein. Bovendien is het budget voor de gemeenten gehalveerd ten opzichte van de landelijke regelingen.

Gestegen kosten
Ten opzichte van vijf jaar geleden zijn door hogere premies, fors hoger eigen risico, meer eigen bijdragen en het afschaffen van tegemoetkomingen de kosten voor de zorg per patiënt drastisch gestegen. Deze regering verlaagt de hoogte van de zorgtoeslag en bovendien hebben minder mensen recht hierop. Het eigen risico gaat met 10 euro omhoog en voor chronisch zieken en gehandicapten verdwijnt de compensatie eigen risico.

Langdurige zorg
In de AWBZ wordt 0,5 miljard bespaard door onder meer hogere eigen betalingen, beperking op het recht van PGB en budgetkorting op zorg. Gemeenten krijgen meer verantwoordelijkheden en het is nog onduidelijk welke zorg zij straks zullen bieden. Dit leidt tot grote onzekerheid voor mensen die aangewezen zijn op langdurige zorg. De pg-organisaties zijn van mening dat een andere inrichting van ons zorgstelsel niet mag leiden tot verschraling of versplintering van de zorg aan mensen.

Positief
Een lichtpunt voor patiënten en cliënten in de begroting is het schrappen van forse ingrepen in het verzekerde pakket en het behoud van de restitutie-polis. De zorg kan en moet beter. Deze verbeteringen bereiken door een gezamenlijke aanpak van de uitgavengroei vinden wij de goede weg. Die aanpak gaat enerzijds over gepaste zorgbieden: niet te veel en niet te weinig en gericht op eigen regie en herstelvermogen. Die aanpak gaat anderzijds over terugdringen van verspilling en het beter betrekken van patiënten bij de controle op de rekening. Ook zien wij mogelijkheden voor verbetering van de zorg door de versterking van de eerstelijnszorg, het verder ontwikkelen van e-health en het gebruik van een persoonlijke gezondheidsdossier en het sturen op resultaat van zorg en kwaliteit van leven.

Haalbaarheid ‘participatiesamenleving’
Gemeenten moeten én grote bezuinigingen én grote verandertrajecten doorvoeren zoals bij de jeugd-ggz en langdurige zorg. Hierdoor neemt de druk op mantelzorgers toe. Patiëntenkoepels hebben grote vraagtekens bij de haalbaarheid van de ‘participatiesamenleving’, zowel voor mensen die ziek zijn als voor mantelzorgers. Uit recent onderzoek blijkt immers dat familieleden niet meer in dezelfde stad wonen (voorbeeld: in Amsterdam slechts in 50% van de gevallen). Bovendien blijkt ook de rechtspositie van mensen die niet kunnen rekenen op zorg van hun naasten slecht geregeld te zijn, zoals recentelijk weergegeven door de Raad voor de Rechtspraak. Dit maakt het lot van kwetsbare groepen zoals kinderen, chronisch of ernstig zieken extra zwaar.

Bron: NPCF

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen