Halve finalisten Mobiles for Good 2013 bekend

0
236

mHealthMeer dan 200 inzendingen voor betere zorg, zes finalisten strijden om hoofdprijs (emerce eHealth, 26/9, Pakhuis de Zwijger)
Een game, apps, een chip, online diensten en een horloge. De halve finalisten van de Mobiles for Good Challenge zijn bekend! In deze challenge zoeken de Vodafone Foundation en Waag Society naar mHealth toepassingen die mobiele technologie slim inzetten om onze gezondheidszorg te verbeteren.

In de categorie De Digitale Patiënt:

·     Sweetmotion is een game voor kinderen tussen de 9 en 13 jaar met Diabetes Type 1, hun ouders en artsen. Het leven van deze kinderen en hun families wordt vaak beheerst door prikken, bijspuiten of juist bij-eten. Kinderen twijfelen of ze wel mee kunnen spelen in de pauze en of ze die verjaardagstraktatie beter kunnen overslaan. Sweetmotion helpt de kinderen o.a. met hun medicatie en voeding. Samen met ouder en arts wordt een ideaal dagprogramma ingevoerd met taken die spelenderwijs uitgevoerd worden. Sweetmotion wil kinderen de vrijheid geven om meer te kunnen genieten van het leven. Door Rene Bruinsma.

·     PebbleMED bestaat uit een horloge en app voor mensen met een hoge bloeddruk. Het is gebleken dat het nemen van medicijnen goed kan helpen voor deze mensen. Veel patiënten vinden het echter moeilijk de behandeling vol te houden, aangezien resultaten niet echt zichtbaar zijn. PebbleMED helpt hierbij. In de app voer je jouw medicijnenschema in, en het horloge trilt op medicatiemomenten. Een subtiel geheugensteuntje. Daarnaast kunnen resultaten van bloeddrukmetingen makkelijk opgeslagen en gedeeld worden, bijvoorbeeld met de behandelend arts. Dit helpt bij een optimale behandeling. Door Oscar van Dijk.

In de categorie Take Care:

·       Mobiles for Mothers is een project in India van stichting Simavi. Daar sterven helaas nog altijd veel vrouwen tijdens of vlak na de bevalling. De gevolgen van moedersterfte zijn ernstig: moeders in ontwikkelingslanden zijn vaak de spil van een gemeenschap door te zorgen voor het huishouden, de kinderen en een inkomen. Mobiles for Mothers stelt zwangere vrouwen in staat om snel hulp te zoeken. Daarnaast zorgt het dat gezondheidswerkers snel kunnen doorverwijzen naar de juiste zorginstanties. Door Loan Liem.

  • Het initiatief Livesvr vermindert foutieve medische diagnoses, aanverwante zorgrisico’s en hoge zorgkosten voor sporters. Een innovatieve chip met medische informatie, door de sporter zelf te beheren, staat hierbij centraal. De chip kan verwerkt worden in sportkleding en – schoenen en werkt op basis van Near Field Communication technologie. De techniek biedt medisch personeel de mogelijkheid om, op korte afstand via een mobiele telefoon, de medische context van de drager uit te lezen en zo een juiste diagnose te stellen. Door Roy Milder.

 

In de categorie De Digitale Dokter:

·       De gratis online service DokterVrij verbetert het contact tussen patiënten en artsen. De patiënt krijgt inzicht in de kwaliteit en expertise van de artsen, en kan zijn keuze hierop baseren. Ook kan er 24 uur per dag online een afspraak worden gemaakt. Een arts kan op zijn beurt makkelijker ruimtes in zijn spreekuur opvullen met (nieuwe) patiënten, er is een lagere bezetting op de afspraakbalie nodig en er zijn minder no-shows. Door: Olaf van Schagen.

  • CareRate is een simpele en laagdrempelige manier om feedback van patiënten realtime te delen met de ziekenhuisafdeling waar ze zijn geweest. De afdelingen kunnen daardoor beter inspelen op specifieke zorgbehoeften. Tevens biedt CareRate de mogelijkheid om de patiënt direct te benaderen bij ontevredenheid, goede ideeën of verbetersuggesties. CareRate maakt de feedback van patiënten tot slot inzichtelijk voor alle medewerkers, wat een enorme impact heeft op een meer klantgerichte benadering. Door: Inge Proost van Dinerate.

 

Finale & prijs
Tijdens een spannende finale op het Emerce eHealth congres (26/9 in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam) pitchen de halve finalisten hun concept voor de jury

De winnaars slepen ieder 40.000 euro in de wacht, waarmee zij hun toepassing kunnen realiseren.

Over de Mobiles for Good Challenge
De Mobiles for Good Challenge is een initiatief van de Vodafone Foundation in samenwerking met Waag Society om ontwikkelingen op het gebied van mHealth te stimuleren. Mobiele gezondheidszorg (mHealth) kan een uitkomst bieden voor belangrijke maatschappelijke problemen en kan bijdragen aan een grotere vrijheid, zelfredzaamheid en veiligheid voor patiënten.

Over de Vodafone Foundation
De stichting Vodafone Netherlands Foundation is in 2002 opgericht om op onafhankelijke wijze invulling te geven aan ondersteuning van sociaal-maatschappelijke projecten. Doel is om met mobiele communicatietechnologie oplossingen te bieden voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied van welzijn en gezondheid. Daarnaast organiseert de foundation diverse vrijwilligersactiviteiten voor medewerkers. Meer informatie op: http://over.vodafone.nl/duurzaam/vodafone-foundation

Over Waag Society
Waag Society, institute for art, science and technology ontwikkelt creatieve technologie voor maatschappelijke innovatie. De stichting doet onderzoek, ontwikkelt concepten, pilots en prototypen en fungeert als intermediair tussen de kunsten, de wetenschap en de media. Waag Society organiseerde de eerste Apps wedstrijden van Nederland, zoals Apps for Amsterdam.

http://waag.org

Vorig artikel5,5 voor VWS op Zorgmeetlat
Volgend artikelArd Schenk, Dick Swaab en Erik Scherder op de bres voor fit brein
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.