Drie promoties en activiteiten rondom Wereld Alzheimer Dag

Array

alzheimerOp vrijdag 20 september – de dag voor Wereld Alzheimerdag – promoveren in het UMC St Radboud maar liefst drie wetenschappers op Alzheimeronderzoek. In alle promoties wordt onderzocht hoe de zorg voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers zo goed mogelijk op de persoonlijke situatie is toe te snijden. Naast de promoties biedt het UMC St Radboud rondom Wereld Alzheimer Dag ook een uitgebreid programma aan activiteiten voor mantelzorgers, patiënten en andere belangstellenden.

Promoties
Het aantal geheugenpoliklinieken voor mensen met Alzheimer is de laatste decennia duidelijk toegenomen. Promovendus Els Meeuwsen constateert dat in tegenstelling tot de algemene verwachting de begeleiding van deze poli’s na de diagnose niet effectiever is dan begeleiding door de huisarts. Echter, de huisartsgeneeskundige hulp is ook niet goedkoper, zoals uit politieke hoek vaak geroepen. De patiënt kan dus zijn eigen voorkeur volgen.

Promovendus Janneke van Kempen richt zich op de vraag waarom we kwetsbare ouderen eigenlijk geen zorg en hulp geven vóórdat er problemen ontstaan. De huidige zorg is vooral reactief: er wordt gereageerd op bestaande ziekten en problemen. Van Kempen ontwikkelde een instrument waarmee huisartsen en andere hulpverleners kwetsbare ouderen gericht kunnen opsporen en proactieve, patiëntgerichte zorg kunnen leveren. Patiënten met dementie maken een groot deel van de kwetsbare patiënten uit.
Zorgen voor een naaste met dementie is een zware opgave. In de GGZ blijven mantelzorgers van mensen met dementie echter vaak onzichtbaar. Totdat er een crisis uitbreekt. Promovendus Anouk Spijker onderzocht of dergelijke crisissen zijn te voorkomen wanneer mantelzorgers worden begeleid door zorgprofessionals die een speciaal trainingsprogramma hebben gevolgd. Het blijkt dat het nog uitermate lastig om een dergelijk programma voldoende geïmplementeerd te krijgen. De zorgverlening is nog niet voldoende gespitst op de lasten van de mantelzorgers bij dementie.

Overige activiteiten
Het Radboud Alzheimer Centrum organiseert, in samenwerking met De Waalboog en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, een uitgebreid programma rondom Wereld Alzheimer Dag. Mantelzorgers, patiënten en overige belangstellenden kunnen van 22 tot en met 26 september o.a. gratis lezingen volgen en met deskundigen op het gebied van Alzheimer in gesprek gaan.

Zondag 22 september:               Documentaire ‘Vergiss mein nicht’

                 (eenmalig te zien, kaartverkoop via Lux Nijmegen)

Dinsdag 24 september:              Lezing ‘Palliatieve zorg bij dementie’, door prof. Raymond Koopmans

Woensdag 25 september:          Mantelzorglunch, incl. lezing prof. Raymond Koopmans over de “rol van de mantelzorger bij dementie”.

Lezing ‘Belevingsgerichte zorg’, door Margje Mahler

Donderdag 16 september:          Lezing ‘De kracht van de mantelzorger door prof. Myrra Vernooij-Dassen’

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen