STZ ziekenhuizen starten Kwaliteitsprogramma

Array
Landelijk programma IMAGINE richt zich op verdere verbetering van patiëntenzorg

Met het ambitieuze Kwaliteitsprogramma IMAGINE nemen topklinische ziekenhuizen het voortouw rond het thema kwaliteit. Deze week hebben alle 28 ziekenhuizen verenigd in de STZ, het IMAGINE Kwaliteitsprogramma aangenomen.

De STZ werkt in IMAGINE samen met (kennis)partners CBO Utrecht, IQ Healthcare Nijmegen en het Institute for Healthcare Improvement Boston, VS. Zij zullen op grond van hun ervaring in binnen- en buitenland in het consortium fungeren als ‘Kenniscentrum voor Kwaliteit en Innovatie’. In tijden waarin het financiële plaatje in veel discussies de boventoon voert, maken STZ ziekenhuizen bewust ruimte om kwaliteit en veiligheid stevig op de agenda te zetten. Met IMAGINE zullen medisch specialisten, verpleegkundigen en bestuurders van betrokken ziekenhuizen de komende drie jaar goede voorbeelden met elkaar delen. Samen bouwen aan veiligheid en kwaliteit is de kerngedachte: voor en door ziekenhuizen, waardoor de invoering van verbeteringen sneller plaatsvindt. Die gezamenlijkheid vindt niet alleen tussen ziekenhuizen onderling plaats, als ook met collega- en patiëntenorganisaties. De afgelopen jaren zijn diverse veiligheids- en kwaliteitssystemen ontwikkeld – als het Veiligheids Management Systeem en kwaliteitsindicatoren. IMAGINE bouwt voort op deze systemen; het is een realistische en duurzame verbetering van kwaliteit en veiligheid en leidt daarmee tot een verlaging van de kosten. Het programma wordt gefinancierd binnen de landelijk beschikbare middelen.

Het STZ Kwaliteitsprogramma IMAGINE is gestoeld op de drie pijlers van de STZ: opleiden, topklinische zorg en (toegepast) onderzoek. Thema’s die een plek krijgen in IMAGINE zijn: het bespreken van mogelijke risico’s, incidenten en dossiers van overleden patiënten, het meten van en inzicht bieden in kwaliteits- en veiligheidsgegevens, het tegengaan van praktijkvariatie, snellere verspreiding van best practices. Als ook het tegengaan van verspilling, het (nog) intensiever betrekken van patiënten bij de zorg, onderzoek naar de effectiviteit van behandelingen en het bevorderen van een cultuur van veiligheid, teamwork, opleiden en open communicatie.

De vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) bestaat uit 28 ziekenhuizen. In het bestuur en de ledenvergadering hebben zowel ziekenhuisbestuurders als medisch specialisten zitting. De STZ stelt zich ten doel de kwaliteit van zorg, opleidingen en toegepast onderzoek in de aangesloten ziekenhuizen te verbeteren.

Bron: STZ-Ziekenhuizen
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen