Albert Schweitzer ziekenhuis op nummer één in de AD Top 100

Array
Het Albert Schweitzer ziekenhuis bezet de toppositie in de nieuwe AD Ziekenhuis Top 100, gepubliceerd op zaterdag 28 september 2013. Als nummer één in deze toonaangevende ranglijst, mag het ziekenhuis zich een jaar lang het beste van Nederland noemen.
Directie, artsen en medewerkers zijn enorm trots op het resultaat. “We spannen ons al jaren in voor optimale kwaliteit, veiligheid en patiëntvriendelijkheid, maar van deze plek in de Top 100 kun je eigenlijk alleen maar dromen”, zegt bestuursvoorzitter Pier Eringa. Vorig jaar stond het ziekenhuis voor Dordrecht en omstreken op een ook al niet onverdienstelijke negende plaats.
 Foto: V.l.n.r. Pier Eringa, John Taks en Ruud van Leendert ontvingen donderdag jl. in het geheim de bij de eerste plaats horende plaquette uit handen van AD-hoofdredacteur Christiaan Ruesink.

V.l.n.r. Pier Eringa, John Taks en Ruud van Leendert ontvingen donderdag jl. in het geheim de bij de eerste plaats horende plaquette uit handen van AD-hoofdredacteur Christiaan Ruesink.

Twee jaar geleden riep de andere grote landelijke ‘ziekenhuistest’, die van Elsevier, het Albert Schweitzer ziekenhuis ook al uit tot nummer één van het land. “Wij zitten nu structureel in de top van de ranglijsten en dat zegt wel wat”, aldus Eringa. “Dan heb je over de hele linie de zaken goed voor elkaar, het is geen toevalstreffer. En dat hoort ook zo. Als patiënt wil je niet dat de uitkomst van je behandeling afhangt van de kwaal die je toevallig hebt, of de dokter die je treft.”

Zijn collega-bestuurder John Taks somt een aantal factoren op die het succes verklaren: “Het feit dat we een topklinisch opleidingsziekenhuis zijn, zorgt voor een sfeer van willen leren en elkaar aanspreken op het handelen. We laten ons graag en vaak toetsen door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, onze verzekeraar en tal van kwaliteitskeurmerken. Zo krijg je je zwakke en sterke plekken in beeld.”

Taks: “Daarnaast vragen we directe feedback aan patiënten, door middel van groene en rode kaarten. Deze reacties stimuleren én corrigeren ons. Als directie geven wij veel ruimte aan motivatie die vanuit het personeel zelf komt, maar we sturen bij wanneer dat moet. En ten slotte is de samenwerking tussen bestuur en medici heel constructief.”

Dat onderschrijft Ruud van Leendert, voorzitter van de medisch specialisten. “We zijn van ver gekomen. Een jaar of zes geleden zou deze enorme opsteker ondenkbaar zijn geweest. We hebben samen veel geïnvesteerd in betere samenwerking tussen alle functies en afdelingen. En nu zie je dat we waarmaken wat we ons hadden voorgenomen. De uitdaging is nu: hier blijven staan. Dat is een hele klus, maar we gaan ervoor.”
Ook de belangenbehartiger van de patiënten, de Cliëntenraad, is zeer tevreden. Voorzitter Hans de Goeij: “Deze positie bevestigt wat wij al een paar jaar merken en terughoren van onze achterban. De zorg in het Albert Schweitzer ziekenhuis is nog nooit zo patiëntgericht geweest. Over de bejegening, communicatie en gastvrijheid horen wij veel lof. Natuurlijk blijven er nog stappen te zetten, als het gaat om bijvoorbeeld wachttijden en digitalisering, maar het bewustzijn dat alles moet draaien om de patiënt is volop aanwezig.”

Eringa: “Volgend jaar willen we op z’n minst weer bij de beste tien zitten. Het kan komend jaar zwaarder worden, want als je de beste bent, gaan patiënten  meer verwachten. Een eventuele tegenvaller wordt dan zwaarder aangerekend, het aantal klachten kon best eens toenemen. We zijn erop voorbereid. Sterker nog, we verwelkomen klachten die ervoor zorgen dat we het nog beter kunnen gaan doen.” 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen