Nog lang niet alle artsen bieden mammaprint optie bij borstkanker aan

Array

Bij 1 op de 5 vrouwen met borstkanker en schone lymfeklieren in de oksel is na de operatie geen chemotherapie nodig, en daarmee zou kan veel co-morbiditeit worden vermeden.  Daarom zouden alle borstkankerpatiënten een genetische tumortest aangeboden moeten krijgen, maar veel artsen bieden deze optie niet aan. Volgens Sabine Linn, hoogleraar en internist-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek kan met de genetische test, MammaPrint, de kans op terugkeer van borstkanker nauwkeurig bepaald worden. Als dat risico laag blijkt te zijn, kan de vrouw chemotherapie bespaard blijven.

Helaas bieden nog lang niet alle artsen de test aan. De genetische tumortest kost ongeveer 2700 euro. Verzekeraars zijn niet verplicht om de test te vergoeden, maar sommige doen dat al wel. mammaprintOver ruim een jaar verwacht Linn in een volgend stadium van het onderzoek nog meer bewijs te kunnen leveren. Het College van Zorgverzekeringen zal zich waarschijnlijk dan pas buigen over de vraag of de test moet worden opgenomen in het basispakket.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen