Ernstige zorgen over medische zorg binnen Jeugdwet

Array

zorgen maken2Artsenfederatie KNMG maakt zich ernstig zorgen over de positie van de medische zorg binnen de Jeugdwet. Op alle vlakken is de medische invalshoek in jeugdhulp onvoldoende verankerd. De KNMG heeft bij de woordvoerders Jeugdzorg in de Tweede Kamer deze zorgen geuit, vooruitlopend op de behandeling van het voorstel Jeugdwet.

Op woensdag 9 oktober wordt het voorstel van de Jeugdwet in een wetgevingsoverleg van de Tweede Kamer behandeld.

Wijzigingen
De KNMG heeft eind augustus een aantal belangrijke zorginhoudelijke knelpunten over het voorliggende wetsvoorstel bij Kamerleden onder de aandacht gebracht. Een aantal van deze punten is verwerkt in de Nota van wijziging op de Jeugdwet. De KNMG is blij dat deze wijzigingen ertoe leiden dat voor artsen in de jeugdhulp hun beroepsgeheim in volle omvang gewaarborgd blijft. Het is ook een goede ontwikkeling dat preventie voor jeugdigen die op basis van risicofactoren mogelijk problemen gaan krijgen, nu in de voorgestelde Jeugdwet is ondergebracht. Daarbij moet nog wel geborgd worden dat de begeleiding door de jeugdgezondheidszorg plaatsvindt.

Zorgen

De KNMG blijft zich ernstige zorgen maken over de positie van de medische zorg binnen de Jeugdwet. Op alle vlakken is de medische invalshoek in jeugdhulp onvoldoende verankerd. Daarom is het allereerst noodzakelijk dat de jeugdarts in de toegangspoort tot de jeugdhulp standaard aanwezig is. Het is immers van groot belang dat medische problematiek vanaf het begin herkend wordt. Daarnaast moeten de verwijsmogelijkheden van de huisarts, medisch specialisten en jeugdartsen naar de jeugd-GGZ onverkort blijven bestaan, zodat er geen inperking van de toegang tot medisch noodzakelijke zorg ontstaat. De aanspraak op kinder- en jeugdpsychiatrie moet geregeld blijven in het kader van de Zorgverzekeringswet, zodat het individuele recht op medische zorg en de kwaliteit daarvan in volle omvang blijft gewaarborgd.

Op dit moment is het verplicht dat bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling een arts werkzaam is die deskundig is op het gebied van kindermishandeling. Om de medisch-inhoudelijke beoordeling en de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld te kunnen garanderen, is het noodzakelijk dat dit blijft gelden voor het Advies- en Meldpunten Huiselijk geweld en Kindermishandeling (AMHK).

De KNMG hoopt dat fracties in de Tweede Kamer deze aandachtspunten in de behandeling van het wetsvoorstel meenemen en dat het leidt tot aanpassingen in het wetsvoorstel. Alleen aanpassing van het wetsvoorstel kan de medische invalshoek in de jeugdhulp verankeren, zodat de Jeugdwet daadwerkelijk de veiligheid en zorg voor onze kinderen in Nederland verbeterd.

Zie ook:

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen