Jorik Reimerink (OLVG) winnaar Santeon Wetenschapsdag 2013

Array

Onderzoek naar alternatief voor open hart operatie bij gescheurde aorta
De Santeon Wetenschapsprijs 2013 is gewonnen door Jorik Reimerink, arts-assistent op de afdeling Chirurgie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. Jaarlijks kiest Santeon het beste onderzoek van jonge onderzoekers dat in de Santeon ziekenhuizen plaatsvindt. Dit jaar werd de Wetenschapsdag gehouden op vrijdag 4 oktober in het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Prof. dr. D.H. (Douwe) Biesma, portefeuillehouder van Santeon onderzoek en voorzitter Raad van Bestuur van het St. Antonius Ziekenhuis: “Belangrijkste criterium voor de selectie van het winnende onderzoek is de wetenschappelijke kwaliteit. JorikEr is hiervoor gekeken naar de studieopzet (design, populatie), meetinstrumenten, analyse van data en interpretatie van data. Dit Amsterdamse onderzoek is wat dat betreft een overtuigende winnaar. De uitkomst van het onderzoek is anders dan wat verwacht werd. De onderzoeker heeft zich niet van de wijs laten brengen en heeft het onderzoek op uitstekende wijze consequent doorgezet.” Andere criteria waren de wijze van presenteren en de klinische relevantie van het onderzoek. Reimerink richt zich met het onderzoek op endovasculaire versus conventionele open chirurgische behandeling van het geruptureerde aneurysma ook wel de Amsterdam acute aneurysm trial (AJAX-trial) genoemd. Het onderzoek is niet alleen in het OLVG uitgevoerd, maar in de hele Amsterdamse regio waar 1,2 miljoen mensen wonen. De behandeling van deze aandoening is in regionaal verband opgepakt. Er zijn dan ook meerdere ziekenhuizen betrokken bij het onderzoek. Eindconclusie van het onderzoek is dat er weinig verschil is in de resultaten (sterfte, complicaties) van beide onderzochte behandelingen. Daarnaast is de overall sterfte in de onderzochte regio veel lager dan gemiddeld in Nederland. Dat heeft te maken met de wijze waarop de samenwerking en logistiek van de behandeling georganiseerd is in de regio. Naast de Santeon Wetenschapsprijs is er ook een Posterprijs uitgereikt. 16 onderzoeken uit de Santeon ziekenhuizen werden gepresenteerd op een poster. Deze prijs is gewonnen door Marieke Haalboom en Miriam Blokhuis, promovenda uit het Medisch Spectrum Twente. Hier is onderzoek gedaan naar snelle enzym-analyse als instrument voor diagnose bij wondinfectie.

Voorrondes
Voorafgaand aan de Santeon Wetenschapsdag hebben alle huizen de eigen wetenschapsdag gehouden. De winnaars van de regionale wetenschapsdagen presenteren hun onderzoek op het podium voor alle Santeon huizen. Een van hen komt dan uit de bus als winnaar van de Santeon Wetenschapsprijs. De nummers 2 en 3 konden hun onderzoek presenteren middels een poster en dongen mee naar de Santeon Posterprijs 2013.

Kwaliteit van zorg en onderzoek
De Santeon groep bestaat uit het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Martini Ziekenhuis in Groningen, Medisch Spectrum Twente in Enschede, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam en St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein. De zes topklinische Santeon ziekenhuizen, die samen zo’n 10% van de Nederlandse ziekenhuiszorg leveren, zijn bij uitstek geschikt voor klinisch wetenschappelijk onderzoek. Steeds meer onderzoeken verbreden naar meerdere Santeon ziekenhuizen. Dat heeft als grote voordeel dat de aanwezige kennis en capaciteiten gebundeld worden en dat sluit aan bij de achterliggende gedachte bij de samenwerking in Santeon verband: Samen voor vernieuwing. Zes paar ogen kijken mee om zo de zorgkwaliteit voor onze patiënten doorlopend te verbeteren. Onderzoek verricht in meerdere ziekenhuizen wint ook aan relevantie en impact door de grotere aantallen en geografische spreiding.

Bron: Santeon

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen