
Protonentherapiebehandeling mogelijk toch niet in vier centra beschikbaar
ArrayDe komst van drie centra voor protonentherapie is onzeker geworden doordat zorgverzekeraars weigeren de behandelingen in meer centrum te vergoeden. Dat schrijft de Volkskrant.
Protonentherapie is een nieuw soort bestraling. Protonen zijn minuscule deeltjes die bij uitstek geschikt zijn voor het bestralen van tumoren op een moeilijk behandelbare plaats. De hoeveelheid straling die in omliggend gezond weefsel terecht komt, kan sterk gereduceerd worden ten opzichte van ‘gewone’ radiotherapie. Dit verhoogt de kans op genezing en vermindert de kans op bijwerkingen van de behandeling.
Onder zorgverzekeraars bestaan twijfels over de meerwaarde van de behandeling. Zij menen dat in tijden van bezuinigingen het ongepast is deze nieuwe techniek nu al in te voeren. De bouw van de centra kost ongeveer 350 miljoen.
Vorige maand besloten grote Amerikaanse zorgverzekeraars de vergoeding te schrappen voor de protonenbehandeling van patiënten met prostaatkanker. Aanleiding is een onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute, waaruit blijkt dat de nieuwe vorm van bestraling op lange termijn niet beter werkt, terwijl de kosten wel twee keer zo hoog zijn.
Minister Schippers (Volksgezondheid) verleent naar verwachting nog deze maand een aantal academische ziekenhuizen een vergunning voor de zogeheten protonentherapie.