Siemens voorop bij standaardisering vitamine D-test voor meer nauwkeurigheid en betrouwbaarheid

Array

vitamine-DSiemens Healthcare gaat als een van de eerste commercie?le fabrikanten over tot herstandaardisatie van haar ADVIA Centaur Vitamin D totaaltest. Doel is de afstemming van deze test op de referentiemeetmethodiek die wordt gebruikt in het Vitamine D

1 StandardizationProgram(VDSP)voorvitamineD-meting. Degestandaardiseerdetest betekent een verbetering van de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid in het vitamine D- onderzoek en stelt clinici in staat om tot reproduceerbare en beter vergelijkbare resultaten te komen. Met deze nieuwe stap toont de onderneming haar concurrentiekracht, een van de Agenda 2013-speerpunten van de sector Healthcare.

De vraag naar vitamine D-testen is de afgelopen jaren sterk toegenomen, met name door de steeds sterker wordende aanwijzingen die duiden op een verband tussen vitamine D-tekort

2 en ziekten als kanker, cardiovasculaire aandoeningen, diabetesenauto-immuunziekten. Dit heeft op zijn beurt weer geleid tot meer commercieel verkrijgbare geautomatiseerde vitamine D-testen. Echter, omdat er geen algemeen geldende vitamine D-teststandaard was, gaven de verschillende testen en testmethodieken uiteenlopende resultaten te zien. Daardoor groeide bij fabrikanten de behoefte aan standaardisatie.

Om aan deze behoefte tegemoet te komen, introduceerde de NIH ODS (National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements) in 2010 het VDSP-programma: een initiatief om te komen tot wereldwijde standaardisering van de laboratorium-methodiek voor vitamine D- metingen. De focus van het VDSP-programma is in hoofdzaak gericht op standaardisatie van metingen die worden verricht in landelijke gezondheidsonderzoeken.

Daarnaast echter kunnen ook klinische laboratoria, laboratoria voor de volksgezondheid, onderzoeks- en commercie?le laboratoria, alsmede diagnostica leveranciers participeren in het standaardisatieproces. Siemens is een van de eerste commercie?le partijen die zich op vrijwillige basis aansluit bij de referentie-meetmethodiek van het VDSP-programma.

1 VDSP is tot stand gekomen in samenwerking met het National Institute of Standards and Technology (NIST), de Centers for Disease Control (CDC) en de Universiteit Gent (Belgie?). De referentie-meetmethoden van NIST en Gent worden gebruikt voor de meting van totaal 25(OH)vitamine D, dat is 25(OH)vitamine D2, 25(OH)vitamine D3
2 Dietary Supplement Fact Sheet: Vitamine D. Office of Dietary Supplements. National Institutes of Health. Te vinden op http://ods.od.nih.gov/factsheets/VitamineD-HealthProfessional/ Laatste beoordeling 16-07-13.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen