Maatregelen tegen scabiës

Array

jeukBij drie medewerkers van het Maastricht UMC+ is vorige week woensdag de ongevaarlijke huidziekte scabiës/schurft geconstateerd. Negen andere medewerkers en drie patiënten hebben klachten, maar bij hen is de diagnose niet bevestigd. Het betreft medewerkers van één en dezelfde afdeling. De tien medewerkers en drie patiënten zijn reeds behandeld. Patiënten en personeel die een verhoogd risico lopen op besmetting zijn door het ziekenhuis geïnformeerd.

Momenteel worden preventieve maatregelen genomen om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Scabiës veroorzaakt geen risico in combinatie met andere aandoeningen. De ziekte is hinderlijk en onplezierig, maar vormt geen gevaar voor de patiëntveiligheid. De ziekte is goed te behandelen. Om de verspreiding in het Maastricht UMC+ te beperken is aan het personeel en de patiënten (en eventuele gezinsleden) van de betreffende afdeling preventieve medicatie verstrekt. Tevens zijn er extra hygiëne maatregelen getroffen.

Scabiës (ook wel schurft genoemd) is een ongevaarlijke huidziekte die tot jeukklachten kan leiden. Scabiës wordt veroorzaakt door de schurftmijt en is enkel besmettelijk bij langdurig (15 minuten) of veelvuldig huidcontact met iemand die de mijt bij zich draagt. Dit komt bijvoorbeeld voor onder huisgenoten of bij intensieve verzorging van mensen. Na besmetting kan het nog twee tot zes weken duren voordat men klachten krijgt.

Bron: Maastricht UMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen