GGZ NHN biedt telezorg in Penitentiaire Inrichting

Array

communicatie ehealthIn nauwe samenwerking met de directie van Penitentiaire Inrichting Zwaag is het gelukt om een beeldverbinding tot stand te brengen tussen de forensische polikliniek en forensisch ACT-team van GGZ Noord-Holland-Noord en de Penitentiaire Inrichting (PI) Zwaag. Dit biedt volop mogelijkheden.

Op woensdag 23 oktober is voor de eerste keer ‘live’ verbinding gemaakt tussen PI Zwaag en GGZ NHN.

Bijzonder hieraan is dat er met deze speciaal ontwikkelde software nu een manier is om snel en efficiënt contact te leggen met gedetineerden, zonder afbreuk te doen aan de strenge eisen die gelden op het gebied van informatieveiligheid binnen de penitentiaire inrichtingen.

Telezorg wordt bij GGZ Noord-Holland-Noord al enige tijd  met succes ingezet in de FACT-wijkteams in de regio. Dit is de eerste verbinding met een penitentiaire inrichting. Beide partijen verwachten hiermee de totstandkoming en bereikbaarheid van de psychiatrische hulpverlening voor de gedetineerden in PI Zwaag te verbeteren.

Door de speciaal daartoe ontwikkelde schermen aan te raken kunnen cliënten contact opnemen met een zorgverlener van GGZ NHN. Binnen PI Zwaag zijn vastgestelde tijden waarop de gedetineerden van deze manier van hulpverlening gebruik kunnen maken.

Tijdbesparing en eigen regie
“Een groot voordeel van zorg via beeldschermcommunicatie is dat zorgverleners minder tijd kwijt zijn aan reizen. Een uitkomst in een zorggebied als Noord-Holland waar patiënten soms tot 30 kilometer ver weg wonen en sommigen zelfs op het eiland Texel”, zegt Evert-Jan van Maren, directeur van de divisie forensische psychiatrie van GGZ NHN. “Een ander belangrijk aspect is dat de patiënt meer regie krijgt over zijn eigen zorg. Zelfredzaamheid is een belangrijke werkzame factor bij de behandeling van psychiatrische patiënten.”, aldus Van Maren.

Snelle zorg
“Plaatsing van de beeldschermen in de PI biedt nog andere kansen,” aldus Gerben Kozijn, vestigingsdirecteur PI Zwaag Hoorn. “Zo worden zorgverleners niet meer gehinderd door de gebruikelijke obstakels om in de PI te komen (logistieke zaken als toegang tot, in- en uitgangscontrole, planning van afspraken, beschikbare gespreksruimten, aan- of afwezigheid van de gedetineerde), waardoor de zorg sneller tot stand komt”.

Ook bij de vestigingen van PI Heerhugowaard Alkmaar (Zuyder Bos, Amerswiel en Westlinge) komt binnenkort een beeldverbinding tot stand.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen