Vaccin tegen alle vormen van griep op komst

Array

vaccinsDe NOS bericht dat  hoogleraar farmaceutische technologie Erik Frijlink van de Rijksuniversiteit Groningen verwacht dat er over vier jaar  vrijwel zeker een vaccin is dat mensen beschermt tegen alle vormen van griep. Zo’n universeel vaccin zou de jaarlijkse seizoensprik overbodig maken.

Frijlink leidt een internationaal consortium dat de komende jaren op zoek gaat naar zo’n universeel griepvaccin. Het onderzoek wordt uitgevoerd door twaalf partners. Daaronder zijn de universiteit in Gothenburg, de nationale gezondheidsinstituten van Noorwegen, Duitsland, Denemarken en Hongarije en een aantal industriële partijen. De Europese Unie steunt het onderzoek met een subsidie van zes miljoen euro.

Duur
Wereldwijd wordt op meer plekken gezocht naar een griepvaccin dat de seizoensprik kan vervangen. Dat seizoensvaccin is namelijk duur. Elk najaar krijgen honderdduizenden Nederlanders een prik als bescherming voor de winter; dat kost jaarlijks ongeveer 50 miljoen euro.

Een universeel griepvaccin hoeft minder vaak te worden toegediend en is dus goedkoper. Frijlink zegt dat zo’n universeel vaccin ook bijdraagt aan het beheersen van een grieppandemie, een epidemie waarbij wereldwijd heel veel mensen ziek worden.

Inhaler
Professor Frijlink is optimistisch, vooral omdat er al verschillende veelbelovende types vaccin zijn. Zijn onderzoeksteam gaat die samenbrengen en vergelijken.

Frijlink verwacht vooral veel van middelen die via een inhaler kunnen worden toegediend. Dat zou effectiever kunnen zijn dan een injectie, aldus de NOS
Bron: NOS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen