Minder alcoholgebruik Nederlandse tieners

Array

jongeren-alcoholPreventieprogramma’s lijken hun vruchten af te werpen
Het alcoholgebruik onder Nederlandse tieners van 12 tot en met 15 jaar is sinds 2007 gedaald. Ook roken en blowen de jongeren minder. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Margreet de Looze van de Universiteit Utrecht. Vandaag verdedigt ze haar proefschrift Young, wild and free? – The social and cultural context of adolescent risk behavior.<

KWF Kankerbestrijding is blij met deze dalende trend. Het is een goed teken dat men zich steeds beter bewust is van de schadelijke gevolgen van alcohol op de gezondheid. KWF spant zich in om duidelijker te communiceren welke relatie er bestaat tussen alcohol en kanker.
Ouderlijke controle

Volgens promovendus De Looze zijn ouders strenger geworden in de opvoeding ten aanzien van alcoholgebruik bij hun kinderen onder de 16 jaar. Ze praten er gemakkelijker over en stellen vaker regels. Het aantal scholieren van 12 tot en met 15 dat ooit alcohol heeft gedronken, daalde van 74 procent in 2007 naar 62 procent in 2011. Het aantal jongeren van die leeftijd dat maandelijks alcohol drinkt, daalde in die periode van 41 naar 30 procent. De onderzoekster baseerde haar bevindingen op vragenlijsten, ingevuld door de jongeren en de ouders in 2007, 2009 en 2011.
Minder geaccepteerd

Het dalende alcoholgebruik onder tieners is niet alleen te danken aan anti-alcoholcampagnes, zegt de onderzoekster. Volgens haar is alcoholgebruik onder jongeren tegenwoordig sociaal minder geaccepteerd. Ook is er meer bekend over de schadelijke gevolgen van alcohol bij tieners. Bij 16-jarigen daalde het alcoholgebruik overigens niet. Ouders van kinderen vanaf 16 jaar laten de teugels weer vieren, zo bleek uit het onderzoek van De Looze.

Bronnen:

n Proefschrift Young, Wild and Free – The social and cultural context of adolescent risk behavior
n Universiteit Utrecht
n Nu.nl
n ANP
Bron: KWF Kankerbestrijding
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen