Niet-pluisgevoel zet dokters op het goede spoor bij ernstig zieke kinderen

Array

Ernstige infecties bij kinderen zijn gemakkelijk te missen, de symptomen zijn in het begin vaak onduidelijk. Toch kan de dokter het sterke gevoel hebben dat er iets niet klopt: het niet-pluisgevoel. Een groep Vlaamse onderzoekers ontdekte dat het niet-pluisgevoel een belangrijk alarmsignaal is. Dokters moeten hun niet-pluisgevoel daarom altijd serieus nemen, zo betogen de onderzoekers.

Ernstige infecties bij kinderen, zoals een hersenvliesontsteking of een longontsteking, zijn zeer zeldzaam. De eerste tekenen zijn vaak onduidelijk en daardoor zijn kinderen met zo’n zeldzame infectie in het begin van de ziekte voor de huisarts vaak moeilijk te herkennen. niet pluis gevoelToch vertrouwt de dokter het soms niet. Hij reageert daarmee intuïtief op de ongerustheid van de ouders en de algemene toestand van de patiënt (sufheid, niet meer lachen, abnormaal ademen). Het is belangrijk dat artsen dit niet-pluisgevoel serieus nemen, aldus de Vlaamse onderzoekers. Zij kunnen daarmee het aantal gemiste gevallen van ernstige infecties sterk verminderen zonder dat ze kinderen ten onrechte doorverwijzen.

Ongerustheid van ouders

Dokters moeten aandacht hebben voor de ongerustheid van ouders omdat die een ernstige infectie waarschijnlijker maakt, zelfs als het lichamelijk onderzoek niets oplevert. Jonge artsen leren vooral objectieve factoren te beoordelen, zoals de ademhaling of de temperatuur. Deze routinematige beoordeling is echter niet altijd genoeg. Het intuïtieve niet-pluisgevoel is een waardevolle aanvulling op de strikt medische kennis en vaardigheden van de arts.

Niet pluis betekent actie

Een niet-pluisgevoel moet altijd reden zijn om het kind van top tot teen te onderzoeken. Daarnaast raden de Vlaamse onderzoekers de huisarts aan een collega te consulteren of aanvullend onderzoek aan te vragen. Tot slot adviseren ze huisartsen om aan de ouders een duidelijk advies te geven wanneer zij moeten terugkomen (als vangnet).

De huisarts en spoed!
H&W 11 is het jaarlijkse themanummer en staat dit jaar in het teken van spoedzorg. Op 22 november 2013 verzamelen ruim 2500 huisartsen zich in Maastricht, waar het jaarlijkse NHG-huisartsencongres plaatsvindt. Het thema van dit congres is Huisarts en Acute Zorg.

Bron: H&W

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen