Nieuw labgebouw O|2 van VU en VUmc bereikt hoogste punt

Array

Het nieuwe labgebouw O|2 van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het VU medisch centrum (VUmc) bereikt woensdag 13 november het hoogste punt. In dit gebouw gaan zo’n 750 onderzoekers van VU, VUmc en UvA vanaf 2015 intensief samenwerken aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken binnen het domein Human Health & Life Sciences. Het O|2 gebouw is ontworpen door EGM Architecten. Parallel aan de afbouw worden de laboratoria ingericht door Wesemann.

TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros tekenen voor de realisatie van dit in vele opzichten high tech labgebouw. Het gebouw is in verschillende opzichten flexibel. Zo wordt een railkokersysteem toegepast (plug & play) dit zorgt voor maximale flexibiliteit bij de montage en bij de indeling van de (lab)ruimtes. Daarnaast wordt de gevel opgetrokken uit zogenaamde ClickBricks. De ‘mikado’s’ geven dit gebouw de bijzondere DNA-achtige structuur.

 O|2 telt 13 verdiepingen en is daarmee even hoog als het naastgelegen ACTA (samenwerkingsverband faculteiten Tandheelkunde van de UvA en de VU) en maakt deel uit van de vernieuwde VU-campus op de Zuidas. Het O|2 gebouw maakt vakgebiedoverstijgende wetenschappelijke ontmoeting mogelijk. Onderzoekers van verschillende achtergronden kunnen, ongeacht de organisatie waarvoor zij werkzaam zijn, op gelijkwaardige wijze gebruik maken van de (onderzoeks)faciliteiten. Zo ontstaat een interessante mix van fundamenteel en toegepast bètamedisch onderzoek, dat zowel maatschappelijk relevant is als interessant voor het bedrijfsleven.

Toekomstbestendig
Het O|2 gebouw heeft een grondvlak van ruim 50 bij 60 meter. Het gebouw manifesteert zich als een stevige bouwmassa met uitsneden om licht diep in het gebouw te brengen. Beeldbepalend zijn de  mikado-kolommen die een dna-achtige structuur weergeven. In het ontwerp van het gebouw is rekening gehouden met veranderende onderzoeksactiviteiten. OI2 bevat flexibele, universele laboratoriummodules die in een vast stramien  ontworpen zijn en naar wens geschakeld kunnen worden.  Daarmee is het gebouw al in het ontwerp toekomstbestendig gemaakt.

Het nieuwe labgebouw wordt mede gefinancierd door de Europese Investeringsbank (EIB). De VU is de eerste universiteit in Nederland waaraan de EIB financiering heeft toegekend.

Het O2 labgebouw verrijst boven de bestaande parkeergarage van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) aan de Boelelaan. Een locatie die door eerdere projecten voor bouwcombinatie J.P. van Eesteren, Wolter & Dros en Croon bekend terrein is. EGM architecten ontwierp het gebouw als een compacte kubus. Daarin komen uitsneden die zorgen voor optimaal daglicht in het gebouw. Het pand gaat een indrukwekkende bijdrage aan de aanblik van de Amsterdamse Zuidas leveren. O2 zal veertien bouwlagen omvatten, op een grondvlak van ruim 50 x 60 meter. In totaal zal het ongeveer 33.000 m2 bruto vloeroppervlak tellen.

Bijna 100 ton staal
Maar liefst twee kranen zijn er voor nodig om de 14 kolommen op hun plek te krijgen. Elke kolom weegt zo rond de 7.000 kilo en wordt door een torenkraan en een 300-tons mobiele kraan met uiterste precisie op zijn plek gehesen. Omdat de kranen zich dichtbij de aanvliegroute van de traumaheli bevinden staan de kraanmachinisten in direct contact met de piloten. “Voor het plaatsen van de kolommen hebben we een stappenplan opgezet. Het is een behoorlijke puzzel om te zorgen dat er telkens aan het eind van de dag weer een stabiele constructie staat.” vertelt projectleider Erik Schipper  van J.P. van Eesteren. Eind week 31 zijn alle mikado’s gemonteerd. Het is dan nog wel even wachten tot ze in volle glorie te aanschouwen zijn. Dat is naar verwachting pas begin volgend jaar wanneer de steiger gedemonteerd wordt.

Een kwestie van stapelen
Ook op het aanzicht van de gevel is het nog even wachten tot volgend jaar de steiger is verdwenen. De gevel van het labgebouw is opgebouwd uit zogenaamde ClickBricks. Een baksteen die droog te stapelen is. Er wordt geen mortel gebruikt en er is geen voeg. Daardoor is de baksteen duurzaam: er is geen water nodig en de stenen kunnen volledig worden hergebruikt. Het is de eerste keer dat dit type baksteen is gebruikt voor een project van deze hoogte en omvang.

Korte lijnen
Niet alleen de buitenkant van het gebouw is bijzonder. “Het O|2 labgebouw van de VU bevat ook een schat aan technische installaties. De verhouding bouw en techniek is ongeveer 50/50.” zegt Erik Schipper van J.P. van Eesteren. “Dat is de reden we direct vanaf de engineeringsfase voor het team, dat bestaat uit medewerkers van J.P. van Eesteren, Wolter & Dros en Croon, een gezamenlijk kantoor hebben ingericht. Daarbij is de bouwtijd kort, we hebben wel 2 jaar om dit project te realiseren, maar de eerste verdieping dient al na 14 maanden gereed te zijn voor de lab-inrichting. En dan wil je de lijnen tussen de verschillende disciplines kort houden. En ook voor onze opdrachtgever werkt dit heel prettig. Ik ben het centrale aanspreekpunt en bewaak de gezamenlijke belangen. Heel helder dus!”

Bron: VUmc en EGM Architecten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen