SHL-Groep, Europa’s eerste laboratorium met een WASPlab™

0
334

SHL-Groep, Europa’s eerste laboratorium met een WASPlab™
Als eerste laboratorium in Europa heeft SHL-Groep de volledig geautomatiseerde medisch microbiologische ent-robotstraat, inclusief digitale beoordeling van de microbiologische platen, in gebruik genomen van de Italiaanse leverancier Copan. Hiermee kunnen vloeibare patiëntmaterialen geënt, gekweekt, digitaal gefotografeerd en beoordeeld worden in één opstelling. Een soortgelijk systeem bestond al voor grote laboratoria maar met de komst van de WASPlabTM kunnen ook kleinere en middelgrootte laboratoria deze techniek toepassen. De kracht zit hem in een veel compactere opstelling waar een hoge accuratesse gecombineerd met hoge verwerkingssnelheid behaald kan worden.

Alle handelingen worden automatisch uitgevoerd en de resultaten vastgelegd. In de afgelopen maanden is op het laboratorium in Etten-Leur hard gewerkt aan de validatie. Hiermee is aangetoond dat met deze opstelling de klassieke handmatige werkwijze vervangen kan worden terwijl de vakkennis van de analist behouden blijft bij het beoordelen van de gedigitaliseerde platen en de te nemen vervolgstappen.

Vervolgstappen zoals het eveneens direct geïntegreerd identificeren met een MALDItof opstelling zijn in een vergevorderd stadium. Ook deze ontwikkeling zal bij de SHL-Groep als eerste worden geïnstalleerd. De opstelling bevat de mogelijkheid om direct of aansluitend een antibiogram in te zetten waarmee in veel gevallen binnen 24 uur een uitslag gerapporteerd kan worden aan de aanvrager met zowel de bacterienaam als het bijbehorende antibiogram (gevoeligheidspatroon van de bacterie op het geteste antibioticum).

Met deze investering neemt SHL-Groep wederom een innovatieve stap om de doelmatigheid en de kwaliteit van de gezondheidzorg te verbeteren. Door kostenbesparing in uitvoering van het laboratoriumonderzoek draagt ook SHL-Groep bij in het betaalbaar en toegankelijk houden van de zorg. Daarmee is SHL-Groep koploper in de eerstelijns gezondheidszorg.

“Een volledig geautomatiseerd systeem waarbij repeterende handelingen voor de analisten vervallen en er kwaliteitswinst en uitbreiding in kennis behaald wordt.” zegt Ruben Baumgarten, voorzitter Raad van Bestuur SHL-Groep. “We hopen hiermee constructief bij te dragen aan kwalitatief hoogwaardig medisch microbiologisch onderzoek rondom de eerstelijns zorgverlening.”