Diabetes: noodzaak sectoroverschrijdend EU-beleid

Array

Diabetes neemt epidemische vormen aan in de EU en daarbuiten. In 2012 leden bijna 32 miljoen mensen aan diabetes in de EU. Gemiddeld gaat 10% van de kosten voor gezondheidszorg naar de behandeling van diabetes en complicaties ervan. In sommige landen gaat het zelfs om 20%. Zo meldt de voorzitter van de Internationale Diabetes Federatie Europa, João Manuel Valente Nabais in de nieuwsbrief Gezondheid EU. De groei is o.a. het gevolg van obesitas, gebrek aan lichaamsbeweging en de vergrijzing.

cijfers_diabetes_IDF

De economische en financiële crisis hinderen voldoende zorg voor diabetespatiënten, omdat de meeste landen moeten bezuinigen op hun budget voor gezondheidszorg. In november publiceert IDF Europa een studie die aantoont dat diabetespatiënten in Europa vaak moeilijk goede geneesmiddelen en medische hulpmiddelen krijgen. Diabetici zijn evenwel afhankelijk van continue behandeling om hun levenslange aandoening onder controle te houden. Onvoldoende behandeling leidt tot een lagere levenskwaliteit en op termijn tot meer  kosten voor de gezondheidszorg.

Diagnose en voorlichting 
Vele diabetescomplicaties, zoals hartziekten, nierfalen en voetproblemen zijn te voorkomen met tijdige diagnose, voorlichting van artsen en patiënten en een algemene, multidisciplinaire langdurige zorg. Initiatieven om de risicofactoren, zoals slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging aan te pakken zijn belangrijk. De Commissie steunt daarom de EU-landen bij de bevordering van gezonde eetgewoonten en de bestrijding van zwaarlijvigheid op vele gebieden. Hun initiatieven moeten worden aangevuld door een structurele aanpak, zoals duurzame zorgstelsels en toegang tot een degelijke diabetesbehandeling voor iedereen..

Mogelijk zal de gezamenlijke actie op het gebied van chronische ziekten, met een werkpakket rond diabetes en een actieplan tegen zwaarlijvigheid bij kinderen, de samenwerking bevorderen tussen de EU-landen voor een algemene en sectoroverschrijdende aanpak van de diabetesepidemie.

Bron: IDF en Geneesmiddel debat Sanofi

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen