Martini Ziekenhuis wederom laagste sterftecijfer van Nederland

cijfersHet Centraal Bureau voor de Statistiek berekent elk jaar voor alle Nederlandse ziekenhuizen de sterftecijfers (Hospital Standard Mortality Rates). Voor het vierde achtereenvolgende jaar heeft het Martini Ziekenhuis het laagste gestandaardiseerde sterftecijfer van Nederland. In 2012 variëren de indexcijfers van de Nederlandse ziekenhuizen van 62 tot 123, waarbij 100 het gemiddelde is. Het Martini Ziekenhuis heeft een gestandaardiseerd sterftecijfer van 62.

De HSMR is een indicator om sterfte in ziekenhuizen te vergelijken, waarbij rekening wordt gehouden met de kenmerken en de opname van de verschillende soorten patiënten. Het ene ziekenhuis heeft meer patiënten met levensbedreigende ziekten dan het andere en ook de complexiteit van patiënten verschilt. In de HSMR worden die verschillen gecorrigeerd. Een HSMR onder de 100 geeft aan dat in een ziekenhuis minder patiënten overlijden dan op basis van het Nederlandse gemiddelde mag worden verwacht. Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis: ’De berekening van de HSMR wordt elk jaar verder verbeterd. We zijn blij met deze uitkomst en de consistentie daarvan in de afgelopen vier jaar’.

Transparant
De HSMR wordt opgebouwd door een weging van de sterftecijfers per diagnosegroep of patiëntencategorie (de Standard Mortality Rate). Het Martini Ziekenhuis publiceert ook de SMR’s, waarbij opvalt dat vooral de sterftecijfers bij hartritmestoornissen en heupfracturen laag zijn. ‘Maar het is absoluut niet zo dat we nu denken achterover te kunnen leunen’, zegt Feenstra. ‘Kwaliteit van zorg heeft voortdurende aandacht en analyse nodig. Het moet in het DNA van iedere medewerker en specialist zitten. We zijn er van overtuigd dat we elke dag nog verder kunnen verbeteren’.