Amphia bereikt HIMSS stage 6 met elektronisch patiëntendossier (EPD)

Array

Het elektronisch patiëntendossier van Amphia heeft vandaag de Stage 6 EMRAM Award ontvangen van HIMSS Analytics Europe. De audit commissie van HIMSS gaf in haar rapport aan dat Amphia dit certificaat verdient vanwege de integratie van het EPD met andere oplossingen die in huis gebruikt worden zoals bewakingsmonitoren op de OK-centra en de systemen van de laboratoria. Amphia heeft met het EPD veel geautomatiseerd wat de patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg ten goede komt. Elout Vos, lid directiecomité: “Er is de afgelopen jaren hard gewerkt aan een modern EPD voor ons ziekenhuis en voor onze patiënten. Dit certificaat laat zien dat we over hoogwaardige ICT-systemen voor de patiëntenzorg beschikken die geïntegreerd zijn en een hoog functioneel niveau hebben.” Het Amphia Ziekenhuis behoort hiermee tot een select gezelschap van 6 ziekenhuizen in Nederland die deze onderscheiding in ontvangst mochten nemen.

HIMSS geeft daarnaast aan dat de mogelijkheden tot ondersteuning van klinische besluitvorming in het EPD bijdragen aan een betere patiëntenzorg. Ronald van Etten, internist-nefroloog en voorzitter kernteam medisch specialisten is ook enthousiast over de ondersteuning die het systeem biedt. Ronald: “Het EPD geeft bijvoorbeeld op basis van de SNAQ score, verkregen uit het anamneseformulier, een voedingsadvies of een advies om de diëtist in te schakelen en een delier checklist plaatst automatisch orders op de takenlijst van de verpleegkundige. Een ander voorbeeld is het sepsis protocol dat in het EPD een eerste waarschuwing geeft en direct een order voor laboratorium- en radiologie onderzoek aanbiedt en vervolgens op basis van een combinatie van de resultaten en/of bloeddruk adviseert om zo nodig met antibiotica te starten en vitale functies te meten. Deze automatische herinneringen helpen niet alleen medewerkers in het dagelijks werk, maar dragen ook bij aan een verbetering van de patiëntveiligheid.”

 

Amphia werkt sinds 2011 met het EPD van Epic, een van origine uit de VS afkomstig systeem. Lily Heijnen, programmamanager EPD, is blij met deze onderscheiding: “Het laat zien dat we op de goede weg zijn. Het EPD maakt steeds meer gebruik van kennis uit richtlijnen en behandelprotocollen om zorgverleners te ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden. In de komende jaren willen wij het EPD verder ontwikkelen zodat ook huisartsen en patiënten delen van het digitale dossier niet alleen kunnen inzien maar ook aanvullen.“

 

EMRAM staat voor Electronic Medical Record Adoption Model en is een classificatieschaal van HIMSS Analytics Europe die bestaat uit 8 stadia (0 t/m 7) die aangeven hoe ver een ziekenhuis is in de automatisering en integratie van elektronische patiëntendossiers en in hoeverre de ICT bijdraagt aan de kwaliteit en veiligheid binnen ziekenhuizen. Stage 7 is hierbij het hoogst haalbare niveau en stage 0 het laagste niveau. Op basis van dit model is het mogelijk om de mate waarin het EPD is ingevoerd en bijdraagt aan de kwaliteit en veiligheid binnen ziekenhuizen onderling te vergelijken.

 

Recente artikelen