Innovatieve behandelingen psychische problemen via smartphones

Array

Vandaag lanceert Wouter Bos (bestuursvoorzitter VUmc) Triple-E (‘EMGO+eHealth+Excellence’) een ambitieus initiatief voor het versterken van de koploperspositie van Nederland op het gebied van eHealth. Triple-E wil de toegankelijkheid, kwaliteit en kosteneffectiviteit van de (geestelijke) gezondheidszorg voor patiënten middels de inzet van innovatieve ICT en multi-disciplinaire samenwerking verbeteren. Concreet: preventie, behandeling en zorg op maat zoveel mogelijk in de natuurlijke leefomgeving van de patiënt én met de patiënt aan het roer. Hierbij wordt gebruik gemaakt van innovatieve digitale technologieën, zoals virtual reality voor fobieën, serious gaming voor post-traumatische stress en mobiele apps voor zelf-management bij chronische depressie.

mhealth ipadTriple-E profileert de Amsterdamse metropoolregio als een internationaal toonaangevend eHealth kennisnetwerk, en de Amsterdamse Zuidas als een Europees kerngebied van multi-disciplinair wetenschappelijk onderzoek en bedrijfseconomische eHealth activiteiten. Nederland kan deze ambitie van een kosteneffectieve zorg op maat en zijn koploperspositie op het gebied van eMental-Health versterken dankzij de inspanningen van de onderzoekers die zich nu binnen Triple-E met elkaar verbinden. Deze toonaangevende positie van Nederland blijkt niet alleen uit het grote aantal (inter)nationale wetenschappelijke publicaties en lopende onderzoeksprojecten: Nederland loopt ook voorop in de invoering van eMental-Health in de zorgpraktijk. eMental-Health is ook prominent terug te vinden in beleidsdoelstellingen en acties van relevante stakeholders zoals het ministerie van VWS, zorgverzekeraars en innovatieve industriële partners.

Recent heeft Triple-E een aantal grootschalige Europese onderzoeksprojecten gehonoreerd gekregen op het gebied van het ‘blended’ behandelen van depressie dat wil zeggen het combineren van internet met face tot face behandelingen. Een voorbeeld is E-COMPARED, the European Comparative Effectiveness Research on the Online Treatment of Depression. Hieraan werken twaalf Europese landen mee en gezamenlijk wordt dit de grootste trial naar de (kosten) effectiviteit van depressiebehandeling in de dagelijkse praktijk. Voorzitter prof. dr. Heleen Riper: “Onze ambitie is om onderzoek en praktijk met elkaar te verbinden waardoor eHealth innovaties die bewezen (kosten)effectief zijn ook sneller in de zorg geïmplementeerd kunnen worden. Samenwerking betekent ook het voorkomen van het steeds opnieuw het wiel uitvinden en inzetten op innovatie en duurzaamheid hiervan. Voor patiënten betekent dit dat zij via eHealth meer eigen regie en kwalitatieve (geestelijke) gezondheidszorg op maat en op tijd krijgen die beter aansluit bij hun wensen en behoeften.

Wouter Bos is duidelijk over de noodzakelijkheid van Triple-E. “Nederland dreigt achterstand op te lopen ten opzichte van internationale ontwikkelingen op het gebied van eHealth. In Nederland domineert de versnippering. Op kleine schaal zijn er meer dan voldoende interessante initiatieven. Maar dat is niet genoeg om de dreigende achterstand ten opzichte van internationale ontwikkelingen te dichten. Vaart, volume en commitment van alle betrokken partijen zijn onmisbaar om eHealth echt succesvol te maken. Het is noodzakelijk dat ook in Nederland een sprong voorwaarts wordt gemaakt. Het is bijna onverantwoordelijk om geen gecoördineerde inspanning te doen als je ziet welke resultaten er mogelijk zijn. En dat terwijl Nederland zoveel mee heeft.”

Triple-E is een initiatief van EMGO+, een onderzoeksinstituut waarbinnen VUmc, VU en GGZ inGeest nauw samenwerken op het gebied van onderzoek en implementatie.

Meer info en beeldmateriaal via: www.triple-ehealth.nl

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen