Oncologische zorg in het LUMC scoort goed

Array

LUMC-200x194De Stichting Oncologische Samenwerking (SONCOS) heeft in 2012 multidisciplinaire normen opgesteld. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voldoet grotendeels aan de SONCOS-normen. De normen zijn opgesteld zodat de meerdere specialisten (disciplines) die betrokken zijn bij de behandeling van kanker (oncologie) zo goed mogelijk kunnen samenwerken. De belangrijkste SONCOS criteria zijn:

  • volumenormen
  • specifieke voorwaarden: gericht op de behandeling van een soort kanker
  • algemene voorwaarden: informatie, faciliteiten, therapie, onderzoek
  • organisatie zorg: aanwezigheid casemanagers, expertise personeel

Het rapport van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), n.a.v. de  SONCOS-normen, is een inventarisatie van 2012. Het LUMC scoort in deze inventarisatie goed. Voor een aantal maligniteiten is nog verbetering mogelijk. Aandacht is er ook voor het casemanagement; dit is in het LUMC anders ingericht dan op veel andere plaatsen in Nederland. Zo werkt het LUMC bijvoorbeeld niet altijd met casemanagers. Het LUMC heeft de aandachtspunten uit het IKNL-rapport opgepakt met als doel eind 2014 nog beter te scoren.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen