Kamervragen over tabaksaandelen pensioenfonds ABP

TabakNee onthulde dat het pensioenfonds ABP meer dan 1 miljard euro in tabaksbedrijven heeft belegd. SP-Kamerlid Henk van Gerven heeft hierover Kamervragen gesteld aan staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn. Ook bij tabaksbeleggingen door SNS Bank en ABN AMRO plaatst Van Gerven grote vraagtekens.

Het Kamerlid wil weten of de investeringen van het ABP wel te rijmen zijn met het FCTC-verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie dat Nederland, samen met 167 andere landen, in 2005 heeft ondertekend. Artikel 5.3 van dit gezondheidsverdrag stelt dat de overheid afstand moet houden van de tabaksindustrie.

tabakneeMeer dan 1 miljard
TabakNee berichtte in oktober dat Nederlandse pensioenfondsen voor miljarden aan aandelen in de tabaksindustrie bezitten. Slechts drie zorggerelateerde pensioenfondsen sluiten tabaksinvesteringen om principiële redenen uit. Uit de inventarisatie blijkt dat het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) een grote tabaksbelegger is, met eind 2012 meer dan 1 miljard belegd vermogen in tabaksbedrijven. Het ABP beheert de pensioenen van alle overheidspersoneel.

Hoewel het ABP sinds 1995 geprivatiseerd is, werkt het als pensioenfonds van ambtenaren, in hoofdzaak met geld dat van de overheid komt. Van Gerven wil nu van de staatssecretaris weten of het ABP naar zijn oordeel zonder die privatisering inbreuk zou hebben gemaakt op het FCTC-verdrag, en of hij vindt dat die conclusie niet ook nu, ondanks de privatisering, getrokken zou moeten worden.

SNS Bank en ABN AMRO
Tegelijk vraagt Van Gerven zich af in hoeverre investeringen in de tabaksindustrie van SNS Bank en ABN AMRO zich verhouden tot het FCTC-verdrag. Ook deze banken zijn zelfstandige bedrijven, waarvan de Nederlandse Staat echter op dit moment de enige aandeelhouder en eigenaar is. Aanbevelingen bij artikel 5.3 van dit verdrag stellen dat verdragspartners geen financiële belangen in de tabaksindustrie zouden moeten hebben.

Klik hier om de Kamervragen te lezen.

Bron: TabakNee

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen