Chinezen hebben net zoveel last van coeliakie als Europeanen

Array

Coeliakie komt wellicht even vaak voor bij de Chinese bevolking als bij de bevolking in de Westerse wereld. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen UR (University & Research centre) samen met andere Nederlandse en Chinese wetenschappers na het uitvoeren van de eerste systematische en statische analyse van Chinese en internationale literatuur. Het zou betekenen dat ongeveer 15 miljoen inwoners van China coeliakie hebben. Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat coeliakie daar zeldzaam is. Dit terwijl China de grootste tarweproducent van de wereld is, met een hoge en relatief snel toenemende consumptie van tarwe- en glutenhoudende producten, waardoor de kans op de ontwikkeling van coeliakie toeneemt. De resultaten van de studie, die kunnen worden beschouwd als een referentiepunt voor toekomstig onderzoek naar coeliakie in China, zijn op 4 december 2013 gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

coeliakieCoeliakie is een auto-immuun ziekte die wordt veroorzaakt door de consumptie van voedsel en dranken die worden gemaakt van de glutenhoudende granen tarwe, gerst en rogge. Gluteneiwitten kunnen een ontsteking van de dunne darm veroorzaken. Hierdoor wordt de opname van voedingsbestanddelen belemmerd en kan het functioneren van andere organen worden verstoord. In de Westerse wereld komt coeliakie voor bij 0,5 tot 2% van de bevolking.

Op dit moment neemt de tarwe- en glutenconsumptie in China snel toe door verstedelijking en verwestering van het Chinese dieet. Tot nu toe was er weinig bekend over de stand van zaken van coeliakie in China. Daarom namen onderzoekers van Wageningen UR het initiatief om een analyse te maken van de actuele situatie van coeliakie in China als een referentiepunt voor toekomstig onderzoek. Onderzoekers van Nanchang University (China) hebben het onderzoek uitgevoerd, samen met wetenschappers van Wageningen UR en het Universitair Medisch Centrum Groningen, in het kader van het Nederlands Coeliakie Consortium. Voor het onderzoek is Chinese en internationale literatuur systematisch en statistisch geanalyseerd waarbij de onderzoekers drie aspecten hebben bekeken. Ze bekeken het aantal gevallen waarbij coeliakie vastgesteld of vermoed wordt, de aanwezigheid van genen die bij de ontwikkeling van coeliakie betrokken zijn in verschillende Chinese bevolkingsgroepen en de tarwe- en glutenconsumptie in deze populaties.

De studie levert een sterke aanwijzing dat coeliakie in China veel meer voorkomt dan tot nu toe werd aangenomen en wellicht vergelijkbaar is met de situatie in de Westerse wereld. Dit zou betekenen dat naar schatting 15 miljoen inwoners van China coeliakie hebben. De studie laat ook zien dat in de noordwestelijke regio’s van China, met de hoogste instroom van westerse genen en de hoogste tarweconsumptie, coeliakie het meest zal voorkomen. Ook verwachten de onderzoekers dat in andere gebieden in China het aantal gevallen van coeliakie snel zal toenemen, door de toenemende consumptie van tarwe- en glutenhoudende voedingsmiddelen in met name de stedelijke gebieden.

Door deze factoren is er een grote kans dat coeliakie zich in China tot een algemeen voorkomende ziekte ontwikkelt. Het is daarom van belang dat er preventiestrategieën worden ontwikkeld om de gezondheid en kwaliteit van leven van Chinese burgers met coeliakie te verbeteren.

Dit onderzoek werd deels gefinancierd door de Nederlandse regering, via het Netherlands Genomics Initiative en door de Chinese regering via het “International Science & Technology Cooperation Program of China” en het “National High Technology Research and Development Program of China”.

Bron: WUR

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen