Siemens ontwikkelt slimme rollator

0
696

Ook toepasbaar in industriële omgevingen
De research-afdeling van Siemens ontwikkelt een high-tech rollator, die mensen met verminderde cognitieve functies veilig door openbare gebouwen kan leiden. Luchthavens en winkelcentra kunnen een problematische omgeving zijn voor ouderen, omdat in de drukke gebouwen obstakels of borden moeilijk te zien zijn, wat kan leiden tot ongelukken. Overigens wordt het nieuwe systeem niet alleen ontworpen om het dagelijks leven van bejaarden gemakkelijker te maken, het kan ook worden gebruikt in industriële omgevingen.

De ontwikkeling van de slimme rollator is onderdeel van het door de EU gesubsidieerde DALi-project. Het hart van de rollator (c-Walker) wordt gevormd door een soort ‘menselijk’ navigatiesysteem. Intelligenter Rollator mit WeitblickDe rollator is uitgerust met diverse beeldsensoren, waaronder de Kinect-sensor, die Microsoft heeft ontwikkeld voor de X-box. Deze sensor stelt het mobiele systeem in staat om zijn ruimtelijke omgeving in real time in de gaten te houden. Geholpen door al die ‘ogen’ weet de c-Walker altijd waar hij is, maar ook waar obstakels zich bevinden, in welke richting mensen zich bewegen en zelfs wat er op waarschuwings- en informatieborden staat. Hierdoor kan het apparaat gebruikers via geluidssignalen of een trilling (haptische feed back) helpen om zich te oriënteren in onoverzichtelijke omgevingen en ze via optimale routes naar hun bestemming leiden.
Siemens wil deze technologie ook in industriële omgevingen inzetten. Omdat geautomatiseerde productielijnen vaak onoverzichtelijk zijn, is er een grotere kans op botsingen tussen mensen en machines. Door het nieuwe systeem in draagbare panel-PC´s te integreren, kunnen mensen veiliger en comfortabeler met machines werken. Zo zouden de apparaten productie­personeel kunnen waarschuwen bij het betreden van gevarenzones en onderhoudstechnici de beste route door een fabriek kunnen tonen.
De technologie helpt niet alleen mensen in, maar ook hun gereedschappen en machines. Het maakt robots en machines bewust van hun omgeving, zodat ze kunnen reageren op invloeden van buitenaf. Voor Siemens is deze ontwikkeling een belangrijke stap in de richting van het creëren van een intelligente industriële omgeving, waarin mensen en machines op elkaar kunnen reageren om de efficiency te verhogen.
Siemens gebruikt de Kinect-sensor ook in een virtueel planningssysteem voor werkprocessen. In dit systeem herkent de Kinect-technologie de bewegingen en de lichaamshouding van een persoon en kopieert deze vervolgens naar een avatar in een virtuele omgeving. Net als een speler die zich binnen een computerspel intuïtief beweegt, kunnen technici met Kinect hun bewegingen op de werkvloer simuleren.