Grote Europese subsidie voor ontwikkeling nieuwe pre-klinische instrumenten

geld3Op weg naar een Grand Slam? Davide Iannuzzi ontvangt derde grote subsidie van European Research Council
Davide Iannuzzi, fysicus en University Research Chair-hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, krijgt een Consolidator Grant van de European Research Council (ERC). De Grant is prestigieus – met een verwachte kans op succes  van niet meer dan 10% – maar is deze keer helemaal bijzonder omdat Iannuzzi een van de weinige wetenschappers ter wereld is die kan zeggen dat hij drie van de vier mogelijke ERC-beurzen (Starting, Proof-of-Concept, Consolidator, and Advanced) heeft gekregen met een totaalbedrag van bijna 4 miljoen euro. De vraag is of hij door zal gaan op deze weg en over vijf tot tien jaar de Grand Slam compleet zal maken met een Advanced grant?

Centraal zenuwstelsel, longen en onderhuids weefsel
Iannuzzi’s onderzoeksprogramma bestaat uit drie lijnen die de drie meest relevante aspecten van life sciences beslaan: cellen, weefsels en organen. In het eerste project ontwerpt en test Iannuzzi een nieuwe optomechanische sonde om te onderzoeken hoe een langdurig mechanische lading op een hersencel veranderingen kan veroorzaken in het centrale zenuwstelsel. In het tweede project ontwikkelt Iannuzzi een optomechanisch tastinstrument dat kan onderzoeken hoe onderhuids weefsel vervormt bij een mechanische aanraking. Voor het derde project komt Iannuzzi met akoestisch-optische gasrestsensoren die zo compact zijn dat ze in longen kunnen worden ingebracht. Daar kunnen ze worden gebruikt om in een vroeg stadium longziektes te ontdekken.

De juiste persoon op het juiste moment met het juiste onderwerp
Davide Iannuzzi: “In 2007 ontving ik de Starting Grant na een pittige competitie waarbij veel van de kandidaten een better cv hadden dan ik als het ging om publicaties, citaties en andere standaard evaluatie aspecten. Maar mijn voorstel was anders, afwijkend. Niet beter, gewoon anders. Ik had net een nieuwe technologie uitgevonden en schreef in mijn voorstel hoe ik die tot volwassenheid wilde brengen. Ik denk dat de ERC een gok nam toen ze mij een Starting Grant verleende en ik hoop dat ze tevreden zijn over de uitkomst. Een paar jaar later, toen ik me inschreef voor de Proof-of-Concept, was de technologie al zo ver ontwikkeld dat ik het naar de markt wilde brengen. Daar was de ERC naar op zoek, dus dat maakte het gemakkelijk. Nu kon ik een Consolidator Grant aanvragen, gesteund door het feit dat ik tot nu toe alles heb gedaan wat ik heb beloofd aan de ERC. In dit nieuwe programma gaan we ons eerste concept verder ontwikkelen tot radicaal nieuwe applicaties. Daarbij vertrouw ik op wat mijn groep en ik hebben geleerd en op het grote netwerk dat ik sinds onze start heb ontwikkeld.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen