Onderzoek malariavaccin naar volgende fase

ziek kindHoogleraar Medische Parasitologie Robert Sauerwein van het Radboudumc heeft een subsidie ontvangen van 3.4 miljoen dollar van de Bill & Melinda Gates Foundation. De subsidie is bedoeld voor de verdere ontwikkeling van een vaccin dat effectief bescherming biedt tegen malaria.

Malaria blijft een van de meest voorkomende, ernstige infecties in de wereld. Iedere minuut sterven twee jonge Afrikaanse kinderen aan malaria. De afgelopen jaren daalde het aantal malariagevallen enigszins door een beter gebruik van geneesmiddelen en geïmpregneerde klamboes die beschermen tegen malariamuggen. De ingezette daling wordt onder andere bedreigd door ontwikkeling van resistentie tegen de bestaande medicijnen. Een effectief vaccin tegen malaria is helaas nog altijd niet beschikbaar maar wel een voorwaarde voor de controle en uiteindelijke uitroeiing van malaria.

Goede bescherming
De afdeling Medische Microbiologie van het Radboudumc, onder leiding van hoogleraar  Medische Parasitologie Robert Sauerwein, doet onderzoek naar zo’n malariavaccin. De afgelopen jaren heeft zijn onderzoeksteam een effectieve manier gevonden om vrijwilligers tegen malaria te beschermen. Sauerwein: “We hebben in ons laboratorium laten zien dat mensen een goede bescherming tegen malaria opbouwen als ze het malariamedicijn chloroquine krijgen en in diezelfde periode ook enkele keren door meerdere besmette malariamuggen worden gebeten. Zonder dat ze daarbij malaria krijgen. Hun afweerreactie tegen malaria is dan zo goed, dat ze daarna volledig beschermd zijn tegen een nieuwe infectie overgebracht door besmette muggen.”

Belangrijke stap in vaccinontwikkeling
De groep van Sauerwein publiceerde over deze doorbraak in het vaccinonderzoek onder meer in The New England Journal of Medicine, The Lancet en PNAS. De resultaten waren aanleiding voor de Bill & Melinda Gates Foundation om een subsidie van 3.4 miljoen dollar toe te kennen voor verder klinisch onderzoek. Sauerwein: “We willen het mechanisme waarop de afweer ontstaat heel nauwkeurig analyseren. Met die kennis kunnen we vaccins op een gerichte, rationele manier verder ontwikkelen. Ander belangrijk punt: we hebben de werking van het door ons ontwikkelde vaccin getest met een bepaalde parasietenstam. In de natuur komen veel verschillende stammen voor met uiteenlopende genetische variaties. Daarom gaan we onderzoeken of de bescherming ook optreedt bij infectie door meerdere stammen. Is dat zo, dan komt toepassing van het vaccin weer een belangrijke stap dichterbij.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen