FNV Zelfstandigen vreest dat 20.000 zzp’ers werkzaam in de zorg hun VAR-WUO kwijtraken

Array

20.000 zzp’ers in de zorg in gevaar
FNV Zelfstandigen vreest dat 20.000 zzp’ers in de zorg hun VAR-WUO zullen kwijtraken. De Belastingdienst gaat namelijk door met hun controles bij bemiddelingsbureaus. Momenteel bereidt de Belastingdienst een onderzoek voor bij Privazorg, één van de grootste bemiddelaars in de thuiszorg. Zo verklaarde de Belastingdienst tijdens de zitting eerder deze week bij de voorzieningenrechter in de procedure die FNV Zelfstandigen namens één van haar leden heeft aangespannen.

Een VAR-WUO is een garantie voor een opdrachtgever dat hij geen premie of loonheffingen hoeft te betalen omdat de Belastingdienst de inkomsten van de zzp’er ziet als winst uit onderneming. belastingDe reden dat FNV Zelfstandigen een procedure is gestart tegen de Belastingdienst was omdat de Belastingdienst bij een controle bij een bemiddelingsbureau alle VAR-WUO van de zzp’ers die daar waren ingeschreven, heeft ingetrokken. De Belastingdienst was namelijk van mening dat de contracten met het gecontroleerde bemiddelingsbureau arbeidsovereenkomsten waren. Hierdoor raakten de getroffen zzp’ers niet alleen deze opdrachtgever, maar al hun opdrachtgevers kwijt. Tijdens de hoorzitting heeft de Belastingdienst aangegeven door te willen met gaan met deze controles. Ze bereidt momenteel een onderzoek voor bij Privazorg.

Linde Gonggrijp, directeur FNV Zelfstandigen: “Wij vinden de aanpak van de Belastingdienst onacceptabel. In de thuiszorg zijn 20.000 zzp’ers werkzaam. De situatie is jarenlang gedoogd, in de afgelopen jaren zijn er niet of nauwelijks controles uitgevoerd. Nu het handhavingsbeleid wordt aangescherpt wordt dit probleem afgeschoven op de zzp’ers en wordt het voortbestaan van hun onderneming op het spel gezet. De consequentie van het intrekken van een VAR-WUO is namelijk vergelijkbaar met dat van ontslag op staande voet: van het éne op het andere moment vallen alle inkomsten weg. Wij vinden dan ook dat niet de zzp’ers maar de bemiddelingsbureaus aangepakt moeten worden. Bovendien worden sommige vormen van zorg, zoals terminale thuiszorg, grotendeels door zzp’ers gedaan. De continuïteit van deze zorg kan niet gewaarborgd worden als de zzp’ers wegvallen. Hiermee worden niet alleen zzp’ers, maar ook hun cliënten gedupeerd. Wij pleiten voor een overgangsperiode van bijvoorbeeld één jaar, zodat zzp’ers en hun opdrachtgevers de kans krijgen om hun werkwijze aan te passen.”

Over FNV Zelfstandigen

FNV Zelfstandigen is een partner voor zelfstandig ondernemers zonder personeel die behoefte hebben aan advies, een breed netwerk en collectieve voorzieningen. FNV Zelfstandigen wil gezond ondernemerschap stimuleren in alle facetten van de bedrijfsvoering. Hierdoor kunnen zelfstandig ondernemers hun bedrijf zelf inrichten, werken tegen marktconforme tarieven en een basis creëren waar ze op terug kunnen vallen in moeilijke tijden. Bovendien zet FNV Zelfstandigen zich in voor collectieve voorzieningen die aansluiten bij de wensen en behoeften van zelfstandig ondernemers. Door goede afspraken te maken met overheidsinstanties en andere externe partijen draagt FNV Zelfstandigen bij aan wet- en regelgeving die de positie van zelfstandig ondernemers versterkt. Naast het faciliteren en stimuleren van een platform waar zelfstandig ondernemers elkaar ontmoeten en hun netwerk uitbouwen, kunnen zelfstandig ondernemers ook terecht op individueel niveau voor juridisch advies en incasso. FNV Zelfstandigen is een zelfstandige vereniging zonder winstoogmerk met ruim 15.000 leden. Meer informatie is te vinden op www.fnvzpp.nl of volg ons op twitter @FNVZZP.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen