Onrust Zeeuwse en Brabantse reumapatiënten door brief Reumazorg ZWN

Array

Een brief aan 8800 reumapatiënten in Zeeland en West-Brabant heeft voor onrust gezorgd. De brief is afkomstig van de zeven reumatologen die werkzaam zijn in de vier ziekenhuizen in Zuid West Nederland. Ze roepen hun patiënten die bij zorgverzekeraar CZ verzekerd zijn op, om hun zorgpolis te veranderen. De reumatologen die vanaf 1 juli 2014 verder gaan als Reumazorg Zuid West Nederland, hebben afgelopen week zo’n duizend telefoontjes beantwoord van patiënten met vragen.

Naturapolis
Reden voor de oproep is dat de zeven reumatologen die in ziekenhuis ADRZ, ziekenhuis Zorgsaam, het Franciscusziekenhuis en het Lievensbergziekenhuis werken, vanaf 1 juli 2014 zelfstandig verder gaan.
onrust denkenHet is hen vooralsnog niet gelukt om een contract af te sluiten met CZ. Dit betekent mogelijk dat reumapatiënten met een naturapolis vanaf half 2014 geen volledige vergoeding meer krijgen voor hun behandelingen bij hun vaste reumatoloog en verwezen worden naar andere ziekenhuizen buiten de provincie. Een groot deel zou volgens hen de polis hebben omgezet naar een restitutiepolis. Dan zijn er geen problemen.Zelfstandig
De reden voor de reumatologen, waarvan er vier in de Zeeuwse ziekenhuizen werken, om te verzelfstandigen is dat geen reumatoloog naar dit deel van het land wil komen om in een maatschap in een ziekenhuis te komen werken. Er is landelijk een groot tekort aan reumatologen. De reumatologen zeggen dat nieuwe collega’s eerder geneigd zijn te komen als ze verzelfstandigd zijn. Daarnaast vormen de reumatologen zo’n klein aandeel van de medisch specialisten in een ziekenhuis, dat ze denken veel meer voor elkaar te kunnen krijgen als eigen onderneming.
Het de bedoeling dat patiënten gewoon in het ziekenhuis hun reumazorg krijgen. Op dit moment lopen daarover nog gesprekken met de verschillende ziekenhuizen. Zorgverzekeraar CZ heeft inmiddels laten weten voornemens te zijn alsnog een contract af te sluiten met Reumazorg Zuid West Nederland als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen