Nieuwe kwaliteitsmonitor Qmentum in Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Array

In een bijeenkomst in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg heeft het  Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) bekendgemaakt dat het met het internationale accreditatieprogramma Qmentum gaat werken. De afgelopen maanden bleek de keuze voor dit systeem te kunnen rekenen op een groot draagvlak onder de Nederlandse ziekenhuizen. Voor het NIAZ reden de keuze definitief te maken.

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland waar het NIAZ in 2015 een audit uitvoert volgens het nieuwe programma. “Het nieuwe systeem helpt ons om onze zorg nog beter te maken. Tweesteden ziekenhuisWe krijgen goed inzicht in hoe we werken, en waar verbeteringen mogelijk zijn. Dat sluit prima aan bij het  ‘lean’ werken zoals wij dat in onze ziekenhuizen doen”, stelt bestuurder Bart Berden van het fusieziekenhuis Elisabeth-TweeSteden.

Door de ingebruikname van Qmentum kan tijdens de audits meer aandacht besteed worden aan de inhoud van de zorg en de bereikte resultaten, vertelt NIAZ-directeur K. van Dun. “Qmentum houdt de ziekenhuizen een spiegel voor. Ongeveer tachtig procent van de medewerkers levert een bijdrage aan het evalueren van de kwaliteit door het beantwoorden van vragen. Dat gebeurt anoniem en levert een groot draagvlak op voor de verbeteringen die daaruit voortvloeien.”

Het NIAZ nam op 6 januari in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg Qmentum in gebruik met een symbolische druk op de knop. In december heeft het NIAZ al het opleidingsprogramma bekendgemaakt dat de invoering van Qmentum ondersteunt.

Bron: FMT & TweeSteden Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen