Praktische website maakt CE-markering voor zorginnovaties gemakkelijker

Array

appsMedische hulpmiddelen, waaronder medische apps, moeten voldoen aan de wettelijke voorschriften van de EU. Deze voorschriften staan beschreven in de Richtlijn medische hulpmiddelen. Voor app ontwikkelaars, is het niet eenvoudig om deze richtlijn te lezen en toe te passen. Ontwerpstudio Panton en IT-ontwikkelaar Netbasics sloegen de handen ineen en ontwikkelden een eerste bètaversie van www.cetool.nl, een informatieve website die helpt medische apps en hulpmiddelen volgens de EU-richtlijn gecertificeerd te krijgen.

Panton en Netbasics innoveren al jaren voor de zorg. Beide bedrijven delen dezelfde passie: complexe zaken weer helder en overzichtelijk maken voor gebruikers. Panton creëert in opdracht veilige en gebruiksvriendelijke producten middels design. Netbasics ontwikkelt slimme en gebruiksvriendelijke IT-oplossingen voor de zorg, waaronder medische apps. De app ‘Moet ik naar de dokter?’ van Netbasics is de eerste Nederlandse medische app met een CE-markering en winnaar van de Health App Awards 2013.CE-markering ook voor medische apps
Volgens Eric Faber, eigenaar van Netbasics, is het feit dat naast medische hulpmiddelen ook medische apps aan de EU-richtlijn moeten voldoen, nog een grijs gebied. ‘Er zijn talloze medische apps in omloop die in feite een CE-markering moeten hebben. Medisch specialisten roepen al tijden dat er goede richtlijnen moeten komen voor het gebruik van apps in de gezondheidszorg. CE-markering van apps is nog een vrij nieuw en een niet uitontwikkeld kennisdomein, maar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat er vanaf januari 2014 strenger op toezien. Netbasics wil graag bijdragen aan veilige medische apps.’

Quickscan
Door hun kennis en expertises te combineren konden Panton en Netbasics de website www.cetool.nl ontwikkelen. De website helpt ontwerpers en fabrikanten op weg om de richtlijn te snappen. Door vragen te beantwoorden over een nieuwe app of hulpmiddel worden de belangrijkste stappen die nodig zijn om een CE markering te krijgen duidelijk. De website biedt ook een quickscan om een eerste inschatting te geven van de klasse waarin de app of het hulpmiddel valt.

Vanaf heden is de bètaversie van de website www.cetool.nl voor iedereen gratis beschikbaar.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen