Reactie HEMA op voorval diabetespatiënt Den Haag

Array
 Onlangs heeft de media uitgebreid bericht over een incident in HEMA Den Haag waarbij een klant, mevrouw A (17 jaar) onjuist behandeld zou zijn door de beveiligingsbeambten en medewerkers van HEMA. Mevrouw A. is diabetespatiënt en kreeg tijdens het winkelen een veel te hoge bloedsuikerspiegel. A. wilde zichzelf daarom in een pashokje  een dosis insuline toedienen, toen ze door beveiligers uit het pashokje werd getrokken omdat ze drugs zou gebruiken. Het zeventienjarige meisje zat met haar broek op de knieën omdat ze zichzelf een spuit aan het toedienen was, werd ze uit het pashokje werd getrokken. Van schrik verliest ze wat urine lopen. Vervolgens wordt ze door de beveiligers beschuldigd van het gebruiken van drugs en de politie wordt ingeschakeld.
diabetes_-300x200Het lukte niet om de de beveiliging en de politie te overtuigen dat ze suikerziekte heeft. Ze werd vier uur vastgehouden op het politiebureau. Daar werd ze, vanwege het urineverlies, beschuldigd van vandalisme. De dienstdoende agenten weigeren te geloven dat ze diabetespatiënte is. Het meisje vertelde dat, juist terwijl ze met haar broek op de knieën zat om een spuit toe te dienen, ze uit het pashokje werd getrokken. Van schrik verliest Yosra wat urine. Ze wordt door de beveiligers beschuldigd van het gebruiken van drugs en de politie wordt ingeschakeld.

Het lukte Yosra vervolgens niet, zelfs na pogingen van haar vriendin en haar moeder daartoe, om de de beveiliging en de politie te overtuigen van het feit dat ze suikerziekte heeft. Ze werd vier uur vastgehouden op het politiebureau.

Daar werd ze, vanwege het urineverlies, beschuldigd van vandalisme. De dienstdoende agenten weigeren te geloven dat ze diabetespatiënte is. Het meisje is het niet eens met de gang van zaken en gaat aangifte doen tegen de beveiligers.

Inmiddels heeft HEMA intern onderzoek gedaan naar de achterliggende feiten rondom de kwestie. Uit respect naar mevrouw A. toe, wil HEMA niet teveel op de inhoud van het incident ingaan. Zij willen echter wel reageren op de gang van zaken en de foutieve berichtgeving daarover in de (social)media, welke zij betreuren.
Uit de feitenanalyse van de HEMA, gebaseerd op verklaringen van ooggetuigen en videobeelden, blijkt de berichtgeving vanuit de media op een aantal punten onjuist en zijn zaken uitvergroot. De beveiligingsbeambten hebben correct gehandeld naar de feitelijke situatie in de winkel op dat moment. De standaard procedures zijn gevolgd en mevrouw A. is correct behandeld.

HEMA wil mensen te allen tijde respectvol behandelen en zij vinden het heel vervelend dat de indruk is ontstaan dat dit anders zou zijn. Zij distantiëren zich dan ook van weergaven in de media. HEMA heeft inmiddels persoonlijk contact met mevrouw A. gezocht om de kwestie te bespreken.

Bronnen: HEMA. Facebook en Omroep West
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen