Dolle Mina: Toiletten Terug in de Trein NU

Array

Ludieke actie bij behandeling in de Tweede Kamer: Wij kunnen onze plas niet ophouden en laten ons niet door de NS met een kluitje in het riet sturen
Voor de behandeling van de ontoereikende voorstellen van Staatssecretaris Mansveld in de Tweede Kamer Commissie voor Infrastructuur en Milieu zet de Actiegroep Treinen met Toiletten, samen met Dolle Mina, de Patiëntenvereniging Gynaecologie Nederland, van de columniste Kim Bergshoeff van de patiëntenvereniging CCUVN (voor mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) en van de Stoma vereniging en anderen, zich in om snel reizigerstoiletten in treinen terug te plaatsen. In meer dan 120 Sprinters en andere treinen in Nederland ontbreken momenteel toiletten. Dat is onacceptabel.

Op 24 januari 1970 werd door Dolle Mina voor het eerst actie gevoerd voor openbaar plasrecht voor vrouwen en mannen. Sedert vorig jaar komen wij opnieuw in actie op openbaar plasrecht in treinen te ondersteunen.

petitie_kamerleden_persHoge nood in treinen
Bij de Nederlandse Spoorwegen en andere vervoerders heeft een groot aantal treinenstellen en hebben alle Sprinters – de vroegere stoptrein – de toiletten verloren. Tevens zijn op het merendeel van de stations de toiletten verdwenen of een deel van de tijd gesloten. Omdat daardoor de reiziger letterlijk zijn hoge nood moet ophouden, wordt een deel van de bevolking het reizen met treinen feitelijk onmogelijk gemaakt, respectievelijk wordt wildplassen of erger als enige uitkomst op te hoge nood onvermijdelijk.

Getroffen reizigers
Een significant deel van de treinreizigers heeft in meer of mindere mate last van gezondheidsproblemen, die eisen dat een toilet bij de hand is. Ook op kortere trajecten, want helaas loopt de trein niet altijd op tijd en kan een vertraagde rit tot groot ongemak leiden. Deze actie voor toiletten in treinen wordt daarom mede gesteund dooro.a. de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad, Per Saldo (belangenvereniging PGB), Rover, ROCOV, Nederlandse Vereniging voor Urologie (wetenschappelijke beroepsvereniging voor medisch specialisten), MS Vereniging Nederland, Patiëntenvereniging Gynaecologie Nederland, Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging, Olijf, Patiëntenvereniging voor Neurostimulatie, Stichting Contactgroep Prostaatkanker, Nederlandse Coeliakie Vereniging, Nederlandse Stoma Vereniging, Prikkelbaar Darm Syndroom Belangenvereniging, Vereniging Anusatresie, Stichting Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal, Vereniging Waterloop, actiegroep Terug naar de bossen, Intercollegiaal Overleg Fysiotherapeuten, Zorgbelang Gelderland, ANBO, CSO (koepel van ouderenorganisaties), seniorenorganisatie KBO, Makkers Unlimited, Vereniging Stadsvervoerbelang en de Vakbond Voor Rijdend Personeel. Bij eerdere acties zijn reeds tienduizenden handtekeningen verzameld.

Kamervragen
Vandaag vindt in de Tweede Kamer de Commissievergadering Infrastructuur en Milieu plaats. In deze openbare vergadering wordt het onderwerp toiletten in treinen behandeld naar aanleiding van de brief van 11 december 2013 van Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, mevrouw Wilma Mansveld. Daarin wordt voorgesteld dat vanaf 2015 een begin moet worden gemaakt voor de inbouw van toiletten in treinen. Echter de vervoerders krijgen 15 jaar de tijd om dit te realiseren. Ook worden bepaalde treinen uitgezonderd van de wettelijke eis tot inbouw van toiletten. Wij achten zowel deze lange termijn, als deze uitzonderingen, onacceptabel. Wij kunnen onze plas zolang niet ophouden.

Oplossing
Samen met de Actiegroep Treinen met Toiletten / Pleeback, zet Dolle Mina zich in voor de realisatie op korte termijn van reizigerstoiletten in alle treinen door heel Nederland te beginnen vanaf nu !

Voor meer informatie:  http://www.treinenmettoiletten.nl/

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen