VieCuri helemaal klaar voor ColonIS-aanlevering

VieCuri in Venlo heeft als eerste ziekenhuis in Nederland vanuit haar geïntegreerde ZIS/EPD een geslaagde test afgerond met de ColonIS-aanlevering aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De specialisten registreren de relevante informatie binnen hun bestaande werkproces, volgens de landelijke standaard van de MDL-artsen en inclusief alle kwaliteitsaspecten. VieCuri is daarmee op tijd klaar voor de eerste patiënten die zich via de landelijke screening voor het onderzoek aanmelden.

ColonIS, het IT-systeem dat door het RIVM speciaal ontwikkeld is voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker, ondersteunt de uitvoering, kwaliteitsborging, monitoring en evaluatie van dit onderzoek. Zorginstellingen die aan het bevolkingsonderzoek meewerken zijn verplicht de darmkankergegevens aan ColonIS aan te leveren. ColonIS draait zo snel mogelijk op volle kracht; iedereen van 55 tot en met 75 jaar wordt om de 2 jaar opgeroepen om aan het onderzoek deel te nemen.

binary2Vier doelen
De verzameling en uitwisseling van gegevens rond het bevolkingsonderzoek dient volgens het RIVM vier doelen:

  • Uitvoeringsondersteuning: ColonIS wordt bijvoorbeeld gebruikt om deelnemers uit te nodigen en uitslagen vast te leggen.
  • Landelijke en regionale monitoring om de kwaliteit van het bevolkingsonderzoek en de aansluitende diagnostiek te bewaken.
  • Landelijke evaluatie van het bevolkingsonderzoek.
  • Tot slot kunnen de verzamelde gegevens gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek.

Actieve inzet
VieCuri is de allereerste die een geslaagde testaanlevering vanuit het geïntegreerde ZIS/EPD heeft gerealiseerd. Met de aanlevering aan ColonIS zet VieCuri zich actief in om de kwaliteit en de uitvoering van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker te waarborgen.

Bron: ChipSoft

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen