GPS-behandeling pees in Saxenburgh Groep trekt internationale aandacht

Array

Afgelopen week kwamen een medische delegatie speciaal uit Turkije naar het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg om ideeën uit te wisselen met de vakgroep orthopedie van de Saxenburgh Groep over de behandeling van peesaandoeningen met behulp van GPS. Het Hardenbergse ziekenhuis, onderdeel van de Saxenburgh Groep, is één van de weinige ziekenhuizen in Nederland die bij deze toepassing gebruik maakt van echografie.

Mr. Galip Candan van Biotravma Medikal, distributeur voor Biomet Turkey en Dr. Murat Vehbi Gokce, Physical Therapy and Rehabilitation van Özel Sincan Bilgi Tip Merkezi uit  Ankara, Turkije, wilden met eigen ogen zien hoe de orthopedisch chirurgen GPS inzetten bij de behandeling van peesaandoeningen.

SONY DSCDe vakgroep orthopedie van de Saxenburgh Groep heeft een zogenoemde zorgstraat peesaandoeningen ontwikkeld. Om de vele behandelmogelijkheden te structureren is een protocol vastgelegd in samenwerking met de huisartsen. De patiënten krijgen zo steeds op precies dezelfde manier een behandeling, wat het mogelijk maakt om het effect van de verschillende methodes te meten. Denk bij een peesaandoening bijvoorbeeld aan een tenniselleboog, hielspoor of ontsteking aan de achillespees.

Uniek in Nederland
Eén van de modernste behandelingen is het toepassen van GPS. Bij de patiënt wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen en met behulp van GPS systeem gescheiden. Op deze manier wordt een bloedplaatjesconcentraat verkregen. De groeifactoren die hierin zitten worden teruggespoten in de pees, wat het herstel moet bevorderen. Dit gebeurt in Hardenberg door physician assistant orthopedie W. Horsman, onder supervisie van een orthopedisch chirurg. Het bijzondere in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis is, dat deze procedure plaatsvindt onder echogeleide. “Zo weten we zeker, dat de bloedplaatjes op de juiste plek terecht komen”, aldus Horsman. “Dit is in Nederland behoorlijk uniek. Wij waren dan ook zeer vereerd om al voor de tweede keer een delegatie uit het buitenland te mogen ontvangen, dit keer uit Turkije, die de methode die wij hier toepassen met eigen ogen wilde zien.” Eerder al oriënteerde een delegatie uit Engeland zich op de GPS-behandeling van peesaandoeningen.

Bron: Saxenburgh Groep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen