Effectievere zorg heupfracturen door Health Innovations

Array

gannetGannet implant reduceert complicaties bij heupfracturen
De Gannet is een uniek implantaat dat complicaties bij bepaalde heupfracturen flink reduceert. Dit blijkt uit een proefschrift en diverse wetenschappelijke publicaties. Het implantaat leidt tot verminderde complicaties voor patiënten en verbetering van de kosteneffectiviteit bij heuptrauma.
Gannet B.V. heeft een financieringsovereenkomst met Health Innovation Fund gesloten om de Gannet breed te kunnen verspreiden.

De Gannet is ontwikkeld door dr. Ariaan van Walsum, traumachirurg in het Medisch Spectrum Twente. Hij zag een verontrustend hoog percentage fouten bij heuphalsfracturen (mediale collumfracturen) met gebruik van de huidige technieken. Hij kwam op het idee een nieuw implantaat te ontwikkelen door het gebruik van onder andere keilbout-technieken.

In samenwerking met ingenieursbureau BAAT Medical is Van Walsum vanaf 2007 aan de slag gegaan om dit nieuwe implantaat te ontwikkelen op basis van de specifieke eigenschappen van deze fractuur en de biologische factoren die de heling bevorderen. Het resultaat is de Gannet, gepatenteerd in de EU en de VS, en voorzien van een CE-markering. Het unieke van de Gannet is de rotatiestabiliteit in combinatie met een laag implantvolume. Daarnaast is volgens chirurgen de Gannet bijzonder eenvoudig in het gebruik. Deze combinatie van factoren leidt naast beter welbevinden van de patiënt tot lagere kosten voor ziekenhuis, zorgverzekeraar en de maatschappij.

Het groeiend aantal heupfracturen is een uitdaging in de gezondheidszorg. In Nederland vinden 24.000 heupoperaties per jaar plaats. Sinds 2011 is de Gannet gebruikt in 5 Nederlandse ziekenhuizen. Inmiddels is de Gannet toegepast bij meer dan 300 patiënten. De resultaten zijn bijzonder goed, dit blijkt uit wetenschappelijke publicaties. Ook dit jaar wordt een medisch artikel gepubliceerd op basis van de resultaten van ruim 200 patiënten.

Voor de versnelling van de introductie in de EU en de VS is per 2 januari 2014 Gannet BV opgericht. De marktintroductie naar diverse Europese landen is hiermee begonnen. Peter Lindeman, algemeen directeur van Gannet B.V. :”We verwachten dat de marktintroductie met deze investering belangrijk versneld wordt. Ziekenhuizen en distributeurs in binnen- en buitenland tonen grote belangstelling. Er wordt al gesproken met ziekenhuizen in Engeland, Denemarken, Duitsland, Turkije en België.”

De financiering is tot stand gekomen met Dick Sietses aan de zijde van Health Innovation Fund. Dick Sietses: “Wij zijn altijd op zoek naar oplossingen voor de zorg, die het voor de patiënt beter maken of die de zorgkosten helpen verlagen. Dit Gannet implantaat realiseert beide en is daarmee een interessante investering voor ons. Ons doel is dat met onze investering de uitrol van dit device versnelt kan worden, zodat meer patiënten snel kunnen profiteren van deze innovatie.”

“De toepassing van de Gannet zorgt voor enorme medische vooruitgang. Met een investeerder als Health Innovation Fund, inbreng van bewezen en gepatenteerde technologie en een sterk management team, is niet alleen de benodigde financiering opgehaald om een wereldwijde inzet van de Gannet te realiseren, maar ontstaat ook een sterk partnership voor toekomstige innovaties”, aldus Jan Willem Huizingh, die vanuit het advieskantoor De Strategie Compagnie deze investering heeft begeleid.

Bron: EZ Press

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen