AMC lanceert stressverminderende Hospitality App

appsHet AMC heeft een app ontwikkeld die ouderen helpt bij hun bezoek aan de polikliniek. Met deze Hospitality App kunnen patie?nten gemakkelijk een taxi regelen en worden ze binnen het ziekenhuis begeleid door een medisch student (‘Hospitality Host’). De app geeft patie?nten een overzicht van al hun poli-afspraken, waarbij wijzigingen automatisch worden doorgevoerd. Gerdi Verbeet, voorzitter van de Nederlandse Patie?nten en Consumenten Federatie (NCPF), zal woensdag 19 februari als eerste de app in gebruik nemen.

De Hospitality App illustreert dat ouderen via digitale innovatie e?cht kunnen worden ‘ontzorgd’. Zo regelt de app dat er tijdig een taxi voorrijdt bij patie?nten die een poliklinische afspraak in het ziekenhuis hebben. Bij aankomst wordt de patie?nt door een ‘Hospitality Host’ (medisch student) opgehaald en verder begeleid op zijn route door het ziekenhuis. Ook de terugreis met de taxi wordt door de app geregeld.

De Hospitality App is geen navigatie-app: hij legt een persoonlijke verbinding tussen de patie?nt en de Hospitality Host in het ziekenhuis. Indien gewenst kan de student bij het consult aanwezig blijven en dit samen met de patie?nt nabespreken. Zo verloopt het bezoek voor oudere patie?nten eenvoudiger en gaat het met minder angst en stress gepaard. Door de mogelijkheid om het consult nadien nog eens door te spreken, kan de informatie ook beter worden onthouden.

Een belangrijk nevendoel is de kennis die medisch studenten zo opdoen. Zij worden als Hospitality Hosts via de app aan patie?nten gekoppeld. Zo ervaren ze hoe het voor een patie?nt is om in een consult tegenover een arts te zitten. Tijdens het gesprek van de arts met de patie?nt doen ze bovendien kennis op over een breed palet aan ziektebeelden, en kunnen ze als toekomstig arts impliciet hun eigen professionele standaard ontwikkelen.

Bedenker van de Hospitality App is dr. Marlies Schijven, chirurg in het AMC. Met haar concept voor de Hospitality App won zij in 2012 de ‘Vodafone Mobiles for Good Challenge 2012’ in de categorie ‘Healthy Ageing’. Mobiles for Good is een initiatief van de Vodafone Foundation in samenwerking met Waag Society om nieuwe mHealth toepassingen mogelijk te maken.

Na een proefperiode in de polikliniek GIOCA (voor mensen met tumoren in het spijsverteringskanaal) zal het AMC de app beschikbaar stellen aan alle gei?nteresseerde zorginstellingen.

advertentieEinde Bericht ___________________________________________