Veiliger kindzorg via nieuw signaleringssysteem PRESS

Array

Het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis werkt vanaf 1 april met PRESS, een innovatief signaleringssysteem dat de zorg voor kinderen veiliger moet maken. PRESS staat voor Pediatric Risk Evaluation & Stratification System. Het systeem zorgt ervoor dat artsen, verpleegkundigen en ouders risico’s op een gecompliceerd ziekenhuisbeloop eerder signaleren.

Nieuw aan het systeem is dat er niet enkel naar de vitale functies van een kind wordt gekeken, zoals de bloeddruk en hartslag,  maar dat ook andere risicofactoren in kaart worden gebracht. Uit onderzoek is gebleken  dat deze risicofactoren vaak een rol spelen bij ernstige incidenten in de patiëntenzorg. Deze factoren spelen vaak al ruim voor het ontstaan van het incident, maar worden niet altijd tijdig onderkend. Door deze risicofactoren actief te registreren worden risicopatiënten vroegtijdig herkend en via een kleurcode ingedeeld in risicocategorieën (high, medium en standard risk).

Inbreng ouders belangrijk
Voor iedere categorie heeft  het Amalia kinderziekenhuis specifieke zorgafspraken gemaakt, waardoor risicopatiënten nog intensiever bewaakt kunnen worden. Dit moet er toe leiden dat de kans op een ernstig gecompliceerd ziekenhuisbeloop afneemt. Een van de risicofactoren is het ‘worried sign’ (serieuze zorgen van zorgprofessionals of ouders over het ziektebeloop van een kind). Daarbij wordt dus ook de inbreng van ouders belangrijk gevonden, omdat zij als geen ander weten wanneer hun kind zich anders gedraagt dan normaal.

In 2011 was het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis het eerste ziekenhuis in Nederland dat startte met de PEWS (Pedriatic Early Warning Score), een instrument om trends in vitale functies (ademhaling, hartslag, bloeddruk etc.) inzichtelijker te maken en professionals tijdig te alarmeren bij achteruitgang. Uit onderzoek is gebleken dat dit systeem uitstekend functioneert, maar in sommige gevallen alarmeert PEWS niet of pas laat. Met PRESS worden afwijkingen in het ziektebeloop nog eerder gesignaleerd zodat het behandelend team sneller maatregelen kan nemen om verdere achteruitgang te voorkomen (zie figuur 1).

image002
figuur 1 PRESS: vroegtijdige signalering van een afwijkend ziektebeloop

Samen zorg nog veiliger maken
Kinderarts Joris Fuijkschot: “ De wijze waarop we in het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis  met dergelijke risicofactoren omgaan is uniek in Nederland. Het blijft echter van groot belang te realiseren dat systemen als PRESS de patiëntveiligheid alleen kunnen vergroten via de gebruikers van het systeem. PEWS en PRESS dragen bij aan signalering en bewustwording, maar het zijn de professionals die moeten reageren. Samen maken we de zorg voor de kinderen nog veiliger!”.

Bron: Radboudumc

Recente artikelen