Extern onafhankelijk onderzoek naar Tuitjenhorn laat lang op zich wachten

Array
Het door minister Schippers begin november 2013 toegezegde externe onafhankelijke onderzoek naar het optreden van het AMC, de IGZ en het OM in de zaak Tuitjenhorn, is na vijf maanden nog steeds niet gestart.

VPHuisartsen verzocht minister Schippers op 2 november jl. een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het handelen van genoemde partijen waarbij huisarts Tromp te Tuitjenhorn na verleende zorg aan en het overlijden van een terminale patiënt, moord ten laste werd gelegd. De huisarts maakte kort daarop een eind aan zijn leven.huisarts-bereikbaarheidDe minister kondigde in haar brief aan de Tweede Kamer, op 12 november aan dat na het eigen calamiteitenonderzoek van de IGZ – duur circa 3 maanden – de start van het externe onderzoek verwacht kon worden.

Het is nu 6 maanden na het opgelegde bevel van de IGZ aan huisarts Tromp om zijn praktijk te sluiten. De start van het toegezegde onafhankelijke onderzoek is tot nu toe uitgebleven.
VPHuisartsen heeft daarom de minister gevraagd hoeveel tijd het nog vergt om een onderzoeksopdracht te formuleren en een onderzoekscommissie in te stellen.

VPHuisartsen is van mening dat er een helder antwoord moet komen op de vraag of en in hoeverre een behandelend (huis)arts in acute (terminale) noodsituaties mag afwijken van richtlijnen en protocollen voor de zorg rond het levenseinde, zonder risico te lopen met de IGZ of het OM te maken te krijgen.
Zowel voor de samenleving als voor (huis)artsen en andere zorgverleners is het antwoord op deze vraag van essentieel belang voor een veilige en verantwoorde zorgpraktijk, zo stelt de vereniging van praktijkhouders.

Bron: VPHuisartsen
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen