Nieuwe omzetmonitor ziekenhuizen bevestigt kentering groei van zorguitgaven

Array

Volgens het nieuwe analyse-instrument, de Omzetmonitor ziekenhuizen blijft de groei van ziekenhuisbehandelingen binnen de afspraken van het hoofdlijnenakkoord. De daling van het aantal behandelingen die in 2012 begon, zet ook in 2013 door. De reële groeiruimte die met zorgverzekeraars werd afgesproken bedroeg in 2013 tussen de 1 tot 2% en ligt daarmee onder de doelstelling van het hoofdlijnenakkoord van 2,5% (excl. loon- en prijsbijstelling). Daarmee blijven de ziekenhuizen ruimschoots binnen de afspraken die in het hoofdlijnenakkoord zijn gemaakt.

Gericht op betere informatievoorziening hebben NVZ, en de NFU de Omzetmonitor ziekenhuizen geïntroduceerd. Hiermee is de sector in staat om al tijdens het lopende jaar gedetailleerd inzicht te geven in de ontwikkeling van de kosten, maar ook duiding te geven aan waar en waarom bepaalde ontwikkelingen plaatsvinden.

ziekenhuis-bron-PWCAnalyse 1 miljard gegevens
De Omzetmonitor ziekenhuizen verwerkt ruim een miljard actuele zorg- en financiële gegevens en stelt de sector voor het eerst in staat om tijdens het lopende jaar inzicht te geven in de zorgontwikkeling. Voorheen moest daar ruim anderhalf jaar op gewacht worden. Met dit nieuwe instrument kan nu al beoordeeld worden of de sector binnen de groeiafspraken van het hoofdlijnenakkoord is gebleven.

Daling volume, verzwaring casemix
In 2012 daalde het aantal behandelde patiënten, maar werd tegelijk de casemix zwaarder. Dus relatief lichte patiënten gingen in 2012 minder naar het ziekenhuis. Dat zou kunnenwijzen op uitstelgedrag. Voor patiënten die wel in het ziekenhuis kwamen trad een lichte verschuiving naar wat zwaardere behandelingen. Deze trend zette zich in de eerste helft van 2013 door.

Overheveling dure geneesmiddelen
In de omzetmonitor is de overheveling van dure medicijnen niet meegerekend. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde op 14 mei een groei van de ziekenhuiszorg van 5%. Dit beeld is vertekend omdat ziekenhuizen dure kankermedicijnen en groeihormonen tegenwoordig zelf verstrekken. Deze kosten kwamen voorheen op rekening van de apotheken.

Inzicht in zorgontwikkeling
De Omzetmonitor ziekenhuizen is in samenwerking met Dutch Hospital Data (DHD), een samenwerkingsverband van NVZ en NFU, en Gupta Strategists, ontwikkeld. Betrokken partijen gaan de omzetmonitor structureel ontwikkelen om continu inzicht te houden in de zorgontwikkeling en daarmee invulling te geven aan hun doelstellingen ten aanzien van transparantie en verantwoording.

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen